BMW 8: Luxusné kupé sa už preháňa na okruhu v Aprilii

Vývoj kupé najvyššej triedy je vo finálnom štádiu. Reinkarnované BMW radu 8 absolvuje posledné náročné skúšky na vysokorýchlostnom okruhu. A divízia Motorsport pracuje aj na jeho okruhovej verzii M8 GTE.

25.01.2018 16:00
debata
Najväčšie a najluxusnejšie kupé z Mníchova sa... Foto: BMW
BMW 8 - testy 2018 Najväčšie a najluxusnejšie kupé z Mníchova sa už preháňa po testovacom ovále s dĺžkou štyroch kilometrov v talianskej Aprilii. Zatiaľ s kamuflážou.

Už vlani BMW naznačilo príchod dlho očakávaného luxusného kupé radu 8. Najprv skicou a potom konceptom, ktorý debutoval na prehliadke elegancie Concorso d’Eleganza Villa d’Este, blízko talianskeho jazera Como. Samo BMW priznalo, že koncept už nie je dizajnom vzdialený sériovému modelu. Ten príde pod označením BMW 8 a nadviaže na tradíciu rovnomenného modelu vyrábaného v rokoch 1989 až 1999.

Maskovanie novinky už nemá prakticky čo... Foto: BMW
BMW 8 - testy 2018 Maskovanie novinky už nemá prakticky čo skrývať. Vlani predstavený koncept bol totiž veľmi blízky sériovej verzii. Potvrdilo to samotné BMW.

Sériu osmičiek prerušili v roku 2003 dve generácie nového kupé BMW 6. To však končí, pretože v Mníchove potrebovali stvoriť plnohodnotného konkurenta Mercedesu-Benz S Coupé. V šestkovom rade tak zostane len 5-dverové BMW 6 GT a 4-dverové kupé BMW 6 Gran Coupé. Nová osmička sa teda postaví priamo na vrchol hierarchie. Jej základmi nebude nič menšie ako vlajková loď radu 7, z čoho možno predpokladať nielen využitie technológie Carbon Core v štruktúre skeletu, ale aj 8– a 12-valcové motory TwinPower Turbo.

Ostrú okruhovú verziu M8 GTE čaká už o pár dní... Foto: BMW
BMW 8 - testy 2018 Ostrú okruhovú verziu M8 GTE čaká už o pár dní premiéra na 24-hodinovom maratóne v Daytone. Predstaví sa skôr ako sériový model.

Bližšie informácie zatiaľ chýbajú. BMW však tvrdí, že dynamické vlastnosti veľkého kupé sú očarujúce. A to na základe skúšok, ktoré práve prebiehajú na vysokorýchlostnom okruhu v talianskej Aprilii. Dráha dlhá takmer štyri kilometre poskytuje vynikajúce podmienky na finálne naladenie podvozka, trakčných systémov a celého hnacieho ústrojenstva. Okrem jázd vysokou rýchlosťou tu nové maskované BMW 8 podstupuje slalom a jazdy na rôznych povrchoch.

Potenciál BMW 8 zvyšuje podľa automobilky fakt úzkeho prepojenia na motoršport. Vývoj nového kupé bežal totiž súčasne s okruhovým špeciálom BMW M8 GTE. Zatiaľ čo prototyp sériového kupé má v pláne testy na odolnosť, tímy s podporou BMW Motorsport sa práve v americkej Daytone pripravujú na prvé ostré nasadenie novinky na legendárnom 24-hodinovom maratóne. Stane sa tak už koncom januára. Bude to vôbec po prvýkrát v histórii BMW, keď okruhová verzia predbehne sériový model.

Ten by mal debutovať v priebehu tohto roka, najskôr v marci v Ženeve alebo skôr na jeseň v Paríži, keďže BMW chce skúsenosti z pretekov ešte zúročiť v definitívnom nastavení nového kupé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW 8 #Aprilia #Daytona
Články podľa značiek