Renault chce lacnejšie SUV ako Duster. Vyvíja ho v Indii

Renault trafil lacnou Daciou klinec po hlavičke. Lowcostový segment má však podľa neho stále potenciál. V Indii preto vyvíja dva nové modely. Jedným z nich má byť malé SUV, lacnejšie ako Duster.

02.02.2018 16:00
debata
Novinka určená prioritne pre indický trh bude... Foto: Renault
Renault Kwid - 2016 Novinka určená prioritne pre indický trh bude väčším súrodencom mimoriadne úspešného crossoveru Kwid. Označovaná je ako globálny model, takže nie je vylúčené, že zamieri aj na starý kontinent.
Renault je expertom na lowcostové modely. Daciou obsadil takmer celý svet a lacným crossoverom Kwid zas celú Indiu. Tomuto maličkému crossoveru sa podarilo vo svojej krátkej kariére prepracovať na pozíciu s číslom dva vo svojom segmente. Na frak mu dalo len zavedenejšie Maruti Suzuki Alto 800. Mesačne sa na tomto miliardovom trhu vlani pre Kwid rozhodlo od 7 000 až do 10 000 zákazníkov.

Renault však vidí medzi Kwidom a Dusterom dostatočný priestor na ďalší model, ktorý by mal mať bližšie k triede SUV ako ku crossoverom. A mal by byť lacnejší ako rumunská „off-roadová“ legenda. Vývoj sa už začal na platforme CMF-A v indickom technologickom centre značky v Chennai. Väčší brat Kwidu nesmie pritom presiahnuť dĺžku štyri metre, aby stále spadal do nižšej daňovej triedy. Automobilka doň už investovala 400 miliónov dolárov.

Aj výrobu zabezpečí tamojší závod, no nie je vylúčené, že na rozdiel od Kwidu sa novinka dostane do Európy. Renault ju totiž označuje za globálny model. Verzia pre Európu sa však bude musieť vyrovnať s omnoho prísnejšími emisnými a bezpečnostnými normami. Otázkou potom ostáva, či dokáže aj za týchto okolností podliezť cenu Dusteru natoľko, aby si obhájila priestor. Pod kapotou máme očakávať výlučne 3-valcové motory, silnejší preplňovaný s automatom.

Pripravovaný crossover Renault predstaví na indickom autosalóne Auto Expo, ktorý odštartuje už 9. februára. Spolu s ním sa ukáže aj klasický hatchback.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Dacia #Renault Duster #Renault Kwid
Články podľa značiek