Tesla Roadster poletí k Marsu. Nie je to žart!

Znie to ako vtip, ale ide o realitu. Elon Musk, šéf automobilky Tesla, vyšle na obežnú dráhu Marsu svoj vlastný Roadster. Vynesie ho tam obrovská raketa Falcon Heavy spoločnosti Space X, patriaca do Muskovho impéria.

31.01.2018 16:00
debata (2)
Muskov elektrický Roadster prvej generácie... Foto: Tesla
Tesla Roadster - raketa Falcon Heavy Muskov elektrický Roadster prvej generácie poslúži pri testovacom lete ako potrebné závažie. Bežne sa používa kváder betónu, no ten sa zdal šéfovi SpaceX aj automobilky Tesla príliš nudný.

Plán vyslať do vesmíru elektrický roadster predostrel Elon Musk už koncom minulého roka. Aj napriek jeho víziám, ktoré obsahujú napríklad vysokorýchlostné vákuové tunely Hyperlop pre dopravu budúcnosti, to znelo trošku výstredne. Lenže Tesla Roadster do vesmíru naozaj poletí. A to už 6. februára, teda budúci utorok. Pôjde o prvú generáciu otvorenej Tesly, ktorú vlastnil sám Musk. K tomuto účelu poslúži raketa Falcon Heavy spoločnosti SpaceX.

Ide o najväčšiu raketu, aká bola kedy postavená. Na nízku obežnú dráhu bude schopná vyniesť 64 ton nákladu a 14 ton na obežnú dráhu Marsu. To je dvakrát viac, ako zvládne doteraz najväčšia kozmická loď Delta IV Heavy. Stará sa o to 27 motorov Merlin 1D. Schopnosti Falconu pochopiteľne priťahujú mnohé spoločnosti, ktoré potrebujú dostať do vesmíru rôzny materiál. A nie je tajomstvom, že SpaceX je ďalšou spoločnosťou Muskovho impéria.

Roadster s hmotnosťou 1 250 kg nebude pre... Foto: Tesla
Tesla Roadster - raketa Falcon Heavy Roadster s hmotnosťou 1 250 kg nebude pre raketu Falcon Heavy, schopnú vyniesť do vesmíru 64 ton nákladu, žiadnym problémom.
Prečo by ale mal do vesmíru letieť elektrický Roadster? Podľa Muska musí mať každá raketa náklad. Pri skúškach sa preto používal betón. Ten je však pre amerického vizionára „príliš nudný“, ako uviedol na svojom obľúbenom Twitteri. Prvý testovací let tak pritiahne pozornosť nielen potenciálnych klientov ale aj automobilových fanúšikov a možno aj akcionárov Tesly, ktorí začínajú byť poriadne nervózni z finančných strát automobilky a problémového nábehu výroby kľúčového modelu Tesla 3.

Červená Tesla Roadster bude počas letu hrať skladbu Space Oddity od Davida Bowieho, až pokiaľ vydržia jej batérie. Má pred sebou poriadne dlhú cestu. Veď Mars je od Zeme vzdialený minimálne 55 miliónov kilometrov. A na jeho obežnej dráhe bude krúžiť miliardy rokov. Návrat možný nie je. Štart 70 metrov vysokého kolosu, ktorý pozostáva z troch rakiet Falcon 9, schopných niekoľkých štartov, ktorý bol už niekoľkokrát odložený, sa uskutoční v Štartovacom komplexe 39, patriacemu vesmírnej agentúre NASA. Škrtom v rozpočte môže byť len počasie.

„Milujem predstavu, že auto bude cestovať nekonečným priestorom vesmíru, pričom ho azda v budúcnosti niekoľkých miliónov rokov objavia mimozemské civilizácie,“ uviedol Musk na svojej obľúbenej sociálnej sieti. Tesla Roadster s hmotnosťou 1 250 kg nebude pre mohutný Falcon Heavy žiadnym problémom a ani prvým netradičným nákladom misie SpaceX. V minulosti sa na palube kozmickej lode Dragon objavil veľký kus syra, ako pocta umeleckej skupine Monty Python.
Tesla Roadster - raketa Falcon Heavy
Tesla Roadster - raketa Falcon Heavy
+4Tesla Roadster - raketa Falcon Heavy

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #SpaceX #Tesla Roadster #Falcon Heavy
Články podľa značiek