Alpine A110 zhorelo na uhoľ. Jazdy prototypov Renault zastavil

Príčina nie je známa. V každom prípade si ľahučké francúzske kupé na trati rely Monte Carlo neurobilo dobrú reklamu. Jeden zo štyroch predprodukčných kusov počas natáčania Top Gearu zachvátil požiar. Moderátori vyviazli o vlások.

05.02.2018 19:00
debata (7)
Začalo to splneným snom – jazdou Alpine A110 na... Foto: BBC Worldwide
Alpine A110 - Top Gear požiar Začalo to splneným snom – jazdou Alpine A110 na Rallye Monte Carlo. Za volant si sadol ostrieľaný moderátor Chris Harris a ako spolujazdec Eddie Jordan.

Nové francúzske kupé Alpine 110 sa po reinkarnácii značky komplikovanej rozchodom Renaultu s Caterhamom pomaličky chystá k prvým zákazníkom. A tí sa naň naozaj tešia. Už dávno nenašla žiadna veľká automobilka chuť postaviť nefalšované auto pre radosť. A tím Alpine A110 naozaj je. Má hliníkovú karosériu, vďaka ktorej váži len 1 080 kg, centrálne uložený preplňovaný 4-valec 1,8 TCe s výkonom 180 kW a zadný náhon. Čo viac by ste si mohli priať?

Takže o záujem nemá Renault núdzu. A iste sa tešil, keď sa o jeho puristickú novinku s úžasnou históriou zaujímala produkcia jedného z najslávnejších automobilových programov Top Gear, i keď už bez slávneho tria – Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May. Britská BBC pripravuje novú sériu programu a Alpine A110, pochopiteľne, nemohlo ujsť jej pozornosti. Štyri kupé sa tak pod taktovkou nových moderátorov vybrali na nakrúcanie počas slávnej Rallye Monte Carlo. A priamo na trati pretekov.

Požair sa začal šíriť veľmi rýchlo. Našťastie,... Foto: BBC Worldwide
Alpine A110 - Top Gear požiar Požair sa začal šíriť veľmi rýchlo. Našťastie, posádka vyviazla bez zranení.

Nie všetko však dopadlo tak, ako si priali, a najmä nie ako si priala automobilka. Jeden z predprodukčných prototypov, za volantom ktorého sedel Chris Harris a Eddie Jordan, zachvátil na 17. rýchlostnej skúške požiar. Nešlo o maličkosť, ktorú uhasíte hasiacim prístrojom. Situácia bola naozaj dramatická. Harris opísal udalosti slovami: „Keď sa nám rozsvietili kontrolky, spomalil som, ale po chvíli bolo jasné, že to stačiť nebude. Otvoril som dvere a plameň mi olízal ruku. Okamžite som si uvedomil, že musíme auto opustiť.“

Stačilo pár minút a pôvodne krásne kupé sa... Foto: BBC Worldwide
Alpine A110 - Top Gear požiar Stačilo pár minút a pôvodne krásne kupé sa zmenilo na nerozpoznateľnú kôpku šrotu.

A bolo to správne rozhodnutie. Alpina po pár minútach zhorela na uhoľ. Keď sa na vzdialené miesto dostavili požiarnici, už nebolo čo hasiť. „Je to škoda. Absolvovať rýchlostnú skúšku v Monte Carle bol pre mňa sen. Auto bolo úžasné, doslova tancovalo v serpentínach a Harris ho riadil perfektne,“ opisoval situáciu Eddie Jordan na sedadle spolujazdca. Podľa očitých svedkov nezačalo auto horieť pod vplyvom nevhodnej jazdy. Išlo v tempe, na aké má byť stavané. Pre Renault to iste nie je dobrá reklama, ale dobrou správou je, že zatiaľ sa Alpine A110 nedostalo k bežným zákazníkom.

Hovorca automobilky potvrdil, že došlo k technickej poruche. Tá je predmetom vyšetrovania. V každom prípade spoločnosť zastavila z dôvodu bezpečnosti všetky jazdné skúšky existujúcich predsériových prototypov. Obáva sa, že by sa mohol podobný problém zopakovať. Azda išlo len o individuálny nedostatok konkrétneho exemplára. To sa však dozvieme, až keď Renault vyrukuje so správou. Bola by veľká škoda, keby také úžasné auto hneď na začiatku utrpelo veľkú ujmu.

Alpine A110 - Top Gear požiar
Alpine A110 - Top Gear požiar
+6Alpine A110 - Top Gear požiar

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Alpine #Top Gear #Alpine A110
Články podľa značiek