Kia Ceed 2018: Toto je nové auto zo Žiliny!

Premiéra tretej generácie Kie Ceed je už naozaj za rohom. Predstaví sa na autosalóne v Ženeve. A príde hneď v dvoch karosárskych verziách. Pôjde o kombi SW alebo rovno o fastback avizovaný vlaňajším konceptom Pro_ceed?

06.02.2018 19:00
debata (8)
Ako vidieť na prvej skici, nový Ceed bude... Foto: Kia
Kia Ceed - 2018 Ako vidieť na prvej skici, nový Ceed bude inšpirovaný nádherným GT Kia Stinger.

Tretia generácia Ceedu má premiéru naplánovanú na marcový ženevský autosalón. Novinárom sa ale staticky predstaví v Mníchove ešte tento mesiac. To je naozaj o chvíľku a tak kórejská značka spúšťa prvé avíza. Do sveta vypustila oficiálnu skicu. Zdá sa, že je na čo sa tešiť. Napokon, americký náprotivok v podobe sedanu Forte má už po detroitskom debute a vyzerá veľmi príťažlivo. Ceed sa od neho štýlom príliš líšiť nebude.

Sama Kia potvrdila, že dizajn, ktorý sa rodil v jej európskom vývojovom centre vo Frankfurte nad Mohanom, si vzal opäť za vzor nádherné GT Stinger. Skica to len potvrdzuje. Päťdverový hatchback si zakladá na dynamických líniách. Nechýba tigrí nos ani nápadné svetlá. Za tvar nárazníka by sa nemuselo hanbiť ani pravoverné kupé. Samozrejme, realita bude o čosi striedmejšia, ale Ceed to má rozbehnuté naozaj dobre. Kia sľubuje viac emócií a väčšiu radosť z jazdy.

Pomôcť má nielen športový vzhľad, ale aj technika pod kapotou a podvozok naladený špeciálne pre európskych vodičov. Nič viac známe nie je, ale podľa vzoru sesterského Hyundaia i30 možno očakávať 3-valec 1,0 T-GDi (88 kW) a nový preplňovaný 4-valec 1,4 T-GDi (103 kW). Naftu zastúpi 4-valec 1,6 CRDi vo výkonových verziách 81 alebo 110 kW. Šesťstupňové manuálne prevodovky doplní 7-stupňová dvojspojka 7-DCT. Interiér by mal prísť s voľne stojacim multimediálnym rozhraním.

Novinka tiež zmení názov. Pôvodné označenie cee’d s malými písmenami a apostrofom zamení za jednoduché Ceed. Napokon, tretia generácia tohto 3– a 5-dverového hatchbacku už nie je „semienkom“ budúcich úspechov Kie v Európe. Tie sa už dávno dostavili. Pod novým názvom sa tak skrýva obsah „Community of Europe, with European Design“, teda čosi ako auto pre Európanov s európskym dizajnom. Navyše sa tým konečne automobilka vyhne skomoleninám pôvodného komplikovaného me­na.

A je tu ešte jedna zaujímavá informácia. Kia predstaví v Ženeve hneď dve karosárske verzie. Logika hovorí, že by mohlo ísť o kombi SW, ale vylúčený nie je ani fastback naznačený štúdiou Pro_ceed Concept, ktorá sa ukázala vlani na jesennom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Ceed by tak mal účinnú zbraň proti sesterskému, ale konkurenčnému Hyundaiu i30 Fastback. Ten by mal v ponuke nahradiť nie príliš úspešný trojdverový pro_ceed. Výrobu novinky odštartuje Kia ešte tento rok vo svojom európskom závode v Žiline.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Ceed #autosalón Ženeva 2018
Články podľa značiek