Cupra: Ostrá divízia sa oddelí od Seatu. Novinky už v Ženeve

Dej nabral rýchly spád. Po tom, čo Seat oznámil vlani v lete vytvorenie novej samostatnej značky z divízie Cupra, ohlásil teraz príchod prvej premiéry. Rýchly Seat sa ukáže ešte tento mesiac. Pravdepodobne pôjde o ostré SUV.

08.02.2018 12:00
debata
Nové logo sa objaví na nových modeloch... Foto: Cupra
SEAT CUPRA - logo Nové logo sa objaví na nových modeloch samostatnej Cupry. Už v marci v Ženeve ich má byť niekoľko. Ostrú Atecu by mohla doplniť Ibiza a upravený Leon Cupra.
Už vlani Seat oznámil, že s divíziou Cupra, ktorá dnes produkuje len jediný model, ostrý Seat Leon, má do budúcna veľké plány. Základom je jej odčlenenie od materskej značky a vytvorenie vlastnej identity. Podobne ako je to s divíziami M Performance v BMW či AMG v Daimleri a divíziou Audi Sport v Ingolstadte. Logo s trojuholníkovým motívom už poznáme od vlani a ďalšie informácie sú za rohom. Presne 22. februára odhalí totiž španielska automobilka prvý model odčlenenej značky.

Pravdepodobne pôjde o výkonný derivát SUV Ateca, ako naznačili špionážne snímky na internete. V porovnaní s doterajšími Cuprami, ktoré boli len mierne upravenými Seatmi, by nové modely mali získať viac autonómie. Po technickej aj vizuálnej stránke. Pod kapotou Cupry Ateca sa očakáva preplňovaný 4-valec 2,0 TSI vyladený na 221 kW, podobne ako v Leone Cupra. Ostré SUV však nemá zostať samo. Na marcovom autosalóne v Ženeve plánuje Cupra ukázať ďalšie modely. Nepochybne by mohlo ísť minimálne o topverziu Ibizy.

Už dávnejšie sa šušká aj o tom, že nová značka má v pláne okrem nového loga využiť aj vlastné názvy modelov. Tie môžu byť inšpirované staršími konceptmi Tango (2001), Bolero (1998) a Salsa (2003), ktorých mená si nechal Seat zaregistrovať. Z konceptu Salsa vznikol neskôr Leon a z Bolera Seat Altea. Len malý roadster Tango sa do výroby nikdy nedostal. Toto rozhodnutie by však nebolo príliš šťastné. Práve tieto autá odštartovali totiž v Seate v prvej dekáde hlbokú krízu. Koncern VW dokonca uvažoval, že sa svojej španielskej odnože zbaví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Seat #Cupra #autosalón Ženeva 2018
Články podľa značiek