Na Filipínach ničili autá mafiánov. Stačil na to buldozér!

Kontroverzný filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyhlásil krvavú vojnu pašerákom. Neváha ničiť ani ich majetok. Pod pásy buldozérov poslal ich miliónové autá. Jeho postup však pripomína skôr metódy konkurenčného gangu.

09.02.2018 19:00
debata
Medzi zdemolovanými autami sa nachádzali aj... Foto: RTVM
Filipíny - likvidacia aut pašerákov Medzi zdemolovanými autami sa nachádzali aj vzácne kúsky ako napríklad Chevrolet Corvette Stingray.

Filipíny sa po voľbe prezidenta Rodriga Duterteho v roku 2016 nesú v znamení tvrdého postupu voči mafii obchodujúcej s drogami a pašerákom. Napokon, súčasná hlava krajiny na tom postavila svoju kandidatúru. A bola úspešná. Duterte získal takmer dvojnásobok hlasov v porovnaní so svojím najväčším rivalom. Sľub dodržal. Má to však háčik. Táto vojna má na svedomí tisíce životov, a to aj z radov civilistov či samotných narkomanov, ktorí sú obeťami obchodu s drogami.

Zdá sa však, že Filipíncom nekompromisný postup Duterteho vyhovuje. Jeho popularita je v súčasnosti na rekordnej úrovni. Navyše si dokáže robiť dobrú reklamu. Napríklad ničením majetku ľudí zapojených do pašeráctva a čierneho biznisu z metamfetamínom. Chybičkou krásy je, že s ním má veľa spoločného aj jeho syn. Ale to nechajme tak. Najnovšie sa Duterte zviditeľnil likvidáciou približne tridsiatich zhabaných áut pašerákov v hodnote stoviek tisíc dolárov.

Po troch minútach bol z dvadsiatich áut šrot. Foto: RTVM
Filipíny - likvidacia aut pašerákov Po troch minútach bol z dvadsiatich áut šrot.

Stačili tri minúty a autá, medzi ktorými boli Mercedesy, Lexusy, Jaguare, Nissan 350Z či vzácna Corvetta Stingray, sa pod pásmi buldozérov zmenili na šrot. Akcia na ktorej sa zúčastnil prezident a predstavitelia polície, pripomínala verejnú popravu. „Dajte to obchodníkom s oceľou. Nemôžu si dovoliť takéto autá, ale môžu z nich vyrobiť napríklad hračky,“ vyhlásil počas verejnej demolácie v manilskom prístave Duterte. Znie to pekne, no medzi obeťami zúriaceho konfliktu v krajine, sú aj deti.

Akcia v Manile nebola zďaleka jedinou takouto šou. Podobné sa odohrali v mestách Davao a Cebe, kde bolo zlikvidovaných ďalších desať mafiánskych áut. Ničenie má slúžiť ako varovanie pašerákom a narkomafii. Tamojšie colné úrady hlásili vlani zhabanie áut v hodnote asi dvoch miliónov dolárov. Duterte navyše vyhlásil, že postupovať bude ešte tvrdšie. Obyvateľov krajiny dokonca vyzval, aby dílerov a pašerákov nielen udávali, ale aj sami zabíjali.
Filipíny - likvidácia áut pašerákov
Filipíny - likvidacia aut pašerákov
+4Filipíny - likvidacia aut pašerákov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autá #Filipíny #Rodrigo Duterte
Články podľa značiek