Porsche a Audi spoja ’elektrické’ sily. Vyvinú platformu PPE

Elektrifikácii sa nevyhne Porsche ani Audi. No platforma MEB, pripravená pre budúce elektromobily s logami VW, Seat a Škoda, im nestačí. Vyvíjajú preto vlastné základy. Na platforme PPE vznikne Porsche Mission E či Audi e-tron.

21.02.2018 12:00
debata (3)
Nová elektrická modulárna platforma PPE umožní... Foto: Porsche, Audi
Porsche, Audi - platforma PPE Nová elektrická modulárna platforma PPE umožní stavbu rôznych elektromobilov Porsche a Audi.

Koncern Volkswagen plánuje veľkú elektrickú ofenzívu. Už v roku 2025 by malo z jeho montážnych liniek schádzať ročne milión elektromobilov. Týka sa to všetkých značiek. Tie mainstreamové ako VW, Škoda a Seat využijú pre pripravované elektrické autá platformu MEB (Modularen Elektrifizierun­gsbaukasten). V roku 2020 ju ako prvý dostane hatchback naznačený konceptom VW I.D. Tá však nepostačuje prémiovému koncernovému portfóliu. Tieto produkty potrebujú vyšší výkon, väčší dojazd a lepšie jazdné vlastnosti.

Preto sa Audi a Porsche rozhodli postaviť vlastné základy. Nová platforma PPE (Premium Platform Electric) vznikne v Ingolstadte. Spolupráca oboch značiek prinesie 30 % úsporu vývojových nákladov, ako keby ju každá vyvíjala samostatne. Určená bude výhradne pre elektrické autá a jej modularita umožní aplikáciu v rôznych vozidlách – od malých hatchbackov až po veľké SUV či vysokovýkonné GT. Prvé modely sa objavia na trhu v roku 2021. Medzi nimi aj Porsche Mission E a Audi e-tron.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Porsche #VW #elektromobily #platforma PPE
Články podľa značiek