VinFast: Vietnamci začnú vyrábať autá. Pomôže BMW aj Pininfarina!

Za projektom novej vietnamskej značky VinFast stojí tamojší miliardár Pham Nhat Vuong. V pláne je sedan aj SUV. Na vývoji noviniek bude automobilka spolupracovať s renomovanými západoeurópskymi spoločnosťami.

26.02.2018 19:00
debata (3)
Asi by ste netipovali, že toto auto bude mať... Foto: VinFast
VinFast - vietnamská automobilka Asi by ste netipovali, že toto auto bude mať vietnamský pôvod. Veď za jeho dizajnom stojí Pininfarina.

Vietnam a autá? To akosi nejde dokopy. Už v blízkej budúcnosti by sa to však malo zmeniť. Vietnamský miliardár Pham Nhat Vuong si chce totiž splniť svoj sen. A nehovorí o akejsi malej manufaktúre, ktorá by ročne produkovala pár desiatok či stoviek kusov ručne montovaných kupé. VinFast má byť skutočnou automobilkou s veľkými plánmi. Už dnes pracuje na dvoch modeloch – luxusnom sedane a veľkom SUV.

A keďže ambície sú nemalé, Pham Nhat Vuong by nerád zopakoval chyby začínajúcich producentov z Indie alebo Číny. Oslovil preto renomované západoeurópske spoločnosti. S vývojom techniky pomôže BMW a dizajn karosérií a interiéru bude zas dielom slávneho talianskeho štylistického centra Pininfarina, ktoré ešte nedávno obliekalo Ferrari či Peugeoty. Dnes takmer nemá prácu, takže zákazka z Vietnamu mu príde iste vhod.

A toto je jeden z návrhov SUV. Foto: VinFast
VinFast - vietnamská automobilka A toto je jeden z návrhov SUV.

Zaujímavé je, že výsledný návrh z dvadsiatich predložených vyberali vietnamskí zákazníci. Na súťaži sa zúčastnili štyri spoločnosti. Zagato, Torino Design a Italdesign sa museli zmieriť s prehrou. Naopak, Pininfarina získa päť miliónov dolárov. BMW dodá pravdepodobne na základe licencie kompletnú techniku. Ďalšie komponenty majú pochádzať od Magna Steyr alebo od spoločností Bosch a Siemens.

Neznie to zle, najmä ak si pozrieme prvé zverejnené skice. Skutočné autá dorazia na svetovú premiéru na jesenný autosalón v Paríži. To naznačuje európske ambície VinFastu. Výroba bude však domácou záležitosťou. Fabrika s rozlohou 500 000 štvorcových metrov vyrastie pri meste Hajfong. Práce sú už v plnom prúde, takže slávnostné strihanie pásky je plánované na leto. Neskôr majú k sedanu a SUV pribudnúť menšie modely a dokonca elektromobily či elektrické skútre.

Do dvoch rokov sa má produkcia vyšplhať na 100 000 vozidiel ročne a do roku 2025 na milión. Pham Nhat Vuong nešetril ani v personalistike. Na čelo novej spoločnosti postavil Jamesa B. DeLuca, jedného z najvplyvnejších manažérov amerického General Motorsu. Objednávky spustí VinFast začiatkom budúceho roka. Ešte do jeho konca majú doraziť prvé kusy k zákazníkom. Pham Nhat Vuong sa spolieha na kombináciu nemeckej techniky, talianskeho dizajnu, vysokej kvality a výhodnej ceny.
VinFast - vietnamská automobilka
VinFast - vietnamská automobilka
+20VinFast - vietnamská automobilka

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Pininfarina #VinFast
Články podľa značiek