Tesla to vraj v Európe natrela BMW 7 aj Mercedesu-Benz S

Americký výrobca elektromobilov sa nezabudol pochváliť, že jeho európske predaje modelu S predbehli luxusné nemecké limuzíny. Je to pravda? Iba čiastočne.

05.03.2018 16:00
debata (3)
Tesla predala z modelu S vlani v Európe naozaj... Foto: Tesla
Tesla S Tesla predala z modelu S vlani v Európe naozaj viac kusov ako Mercedes-Benz zo svojho „eska“ a BMW z radu 7. Problémom je, že americký liftback nie je ich skutočným konkurentom.
Americká Tesla sa trápi s nábehom výroby nového modelu 3 a tiež obrovskými stratami. Tá za posledný kvartál vlaňajšieho roka dosiahla rekordných 675 miliónov dolárov, čo bolo o 121 miliónov viac v medziročnom porovnaní. Občas však pustí do sveta optimistickú správu. Napríklad, že jej roadster je prvým autom vo vesmíre. Teraz sa zas pochválila predajmi svojho luxusného modelu Tesla S. Tvrdí, že sa jej podarilo v registráciách poraziť Mercedes-Benz triedy S, BMW radu 7 aj Audi A8.

Ak by sme brali do úvahy „suché“ čísla, má pravdu. Vlani dodala európskym zákazníkom 16 132 kusov Tesly S, čo bol nárast až o 30 %. To je viac, než dosiahol Mercedes-Benz triedy S, z ktorého predala automobilka 13 359 kusov, čím si polepšila o tri percentá. BMW radu 7 skončilo s 13-percentným prepadom s odbytom 11 735 exemplárov. A v USA sa Tesle z tohto pohľadu darí ešte viac. Na domácej pôde predala 28 800 kusov Tesly S, viac ako bolo registrácií Mercedesu-Benz S aj Cadillacu XTS.

Problémom je, že Tesla S nie je priamym konkurentom vlajkových lodí zo Stuttgartu a Mníchova. Nehovoríme pritom o rozdieloch v pohone. Americký elektrický liftback má totiž dĺžkou 4 976 mm oveľa bližšie k Mercedesu-Benz triedy E a BMW radu 5. Vďaka kompaktnému pohonu síce ponúka podobne veľký vnútorný priestor ako stuttgartské esko, ale na druhej strane sa mu Tesla S nemôže rovnať komfortom ani bezpečnosťou. Navyše trieda S a BMW 7 sú k dispozícii aj v predĺžených verziách, jednoducho v automobilovej hierarchii hrajú úplne inú ligu.
Tesla Model S - 2016
Tesla Model S - 2016
+10Tesla Model S - 2016

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz S #Tesla S #BMW 7
Články podľa značiek