WCOTY: Kto získa titul Svetové auto roka 2018? Bude to SUV

V Ženeve oznámili nielen výsledky prestížnej ankety Európskeho auta roka 2018, ktorým sa stalo Volvo XC40. Prebehlo tu aj ďalšie kolo svetovej súťaže. Do finále WCOTY zamierili hneď tri SUV – Mazda CX-5, Range Rover Velar a Volvo XC60.

08.03.2018 19:00
debata (3)
Vlani bolo každé tretie predané nové auto SUV.... Foto: Hyundai
Hyundai Santa Fe - 2018 Vlani bolo každé tretie predané nové auto SUV. Preto neprekvapí ani finálová trojka súťaže WCOTY 2018. (ilustračná snímka)

Začiatkom roka zúžila odborná novinárska jury ankety Svetové auto roka zoznam vyše štyridsať prihlásených modelov na desať. Lenže víťaz môže byť len jeden. Toho síce spoznáme až v apríli na autosalóne v New Yorku, no vo veci je už teraz predsa len viac jasno. Na autosalóne v Ženeve prebehlo totiž ďalšie vyraďovacie kolo. Porota zložená z 82 novinárov z 24 krajín poslal do finále tri modely, a to nielen v hlavnej, ale aj vo vedľajších kategóriách.

Mazda CX-5 zaujala dizajnom aj úspornými... Foto: Mazda
Mazda CX-5 2016 Mazda CX-5 zaujala dizajnom aj úspornými motormi Skyactiv.

Kto bude víťazom, nevieme, isté však je, že to bude SUV. Podobne ako vlani prešli sitom finálovej trojky práve autá tejto triedy. Je to Mazda CX-5, luxusný Range Rover Velar a prémiové Volvo XC60. Jedno z nich preberie žezlo po vlaňajšom automobilovom kráľovi, ďalšom SUV – Jaguare F-Pace. Zdá sa, že vkus poroty kopíruje trend na trhu. SUV sú totiž najrýchlejšie rastúcim segmentom. Vlani bolo každé tretie predané nové auto práve z tejto kategórie.

Range Rover Velar je nielen krásny, ale aj... Foto: Range Rover
Range Rover Velar - 2017 Range Rover Velar je nielen krásny, ale aj nabitý najmodernejšími technológiami. Napriek luxusnému vzhľadu dokáže v teréne divy.

Ak by zvíťazila Mazda, bolo by to už jej druhé víťazstvo po roadsteri MX-5, no ešte zaujímavejší by bol zisk titulu pre Volvo. Nestáva sa totiž často aby bola automobilka v jeden rok ovenčená zlatom v európskej aj vo svetovej súťaži. Najviac by sa však tešili v Land Roveri. Pre britskú značku by to bolo prvý zisk zlata v tejto súťaži. Nezabudnime ani na ďalšie kategórie. O mestské auto roka sa pobijú Ford Fiesta, Suzuki Swift a VW Polo, jediný model VW v súťaži.

Volvo XC60 boduje najmä ekologickým pohonom a... Foto: Volvo
Volvo XC60 - 2017 Volvo XC60 boduje najmä ekologickým pohonom a vyspelými asistenčnými systémami.

V triede luxusných áut si to rozdá Audi A8, Porsche Cayenne a Porsche Panamera. V triede vysokovýkonných áut budú bojovať BMW M5, Honda Civic Type-R a Lexus LC 500. Na opačnej strane budú stáť ekologické modely BMW 530e iPerformance, hybridný Chrysler Pacifica a elektromobil Nissan Leaf. Titul za najlepší dizajn zas môžu získať Lexus LC 500, Range Rover Velar alebo opäť Volvo XC60.

Svetové auto roka 2018

Mazda CX-5
Range Rover Velar
Volvo XC60

Mestské auto roka 2018

Ford Fiesta
Suzuki Swift
Volkswagen Polo

Luxusné auto roka

Audi A8
Porsche Cayenne
Porsche Panamera

Športové auto roka

BMW M5
Honda Civic Type R
Lexus LC 500

Ekologické auto roka

BMW 530e iPerformance
Chrysler Pacifica Hybrid
Nissan LEAF

Najlepší diazjn roka 2018

Lexus LC 500
Range Rover Velar
Volvo XC60

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo XC60 #WCOTY #Mazda CX-5 #Range Rover Velar #WCOTY 2018
Články podľa značiek