Goodyear Oxygene: Budú z pneumatík kvetináče? Môžu vraj vyrábať kyslík

Vyzerá to trochu bláznivo, ale o pár rokov by nám to nemuselo pripadať až tak nezmyselné. Jednoducho, mestská zeleň by sa mohla „presťahovať“ do pneumatík.

13.03.2018 16:00
debata
Koncept Oxygene sa pozerá do vzdialenej... Foto: Goodyear
Goodyear Oxygene Concept - 2018 Koncept Oxygene sa pozerá do vzdialenej budúcnosti. Nie je preto určený pre autá ako ich poznáme dnes.

Pneumatikársky gigant Goodyear prichádza s odvážnou víziou. Vychádza z údajov svetovej zdravotníckej organizácie WHO, ktorá tvrdí, že do roku 2050 budú až dve tretiny ľudstva žiť v obrovských mestských aglomeráciách. To znamená aj hustejšiu infraštruktúru, ktorej budú musieť ustúpiť zelené plochy. Čo s tým, keď už dnes viac ako 80 % ľudí žijúcich v mestách dýcha vzduch, ktorého znečistenie prekračuje povolené limity. Pomôcť by mohla práve myšlienka spoločnosti Goodyear – presťahovať zeleň do pneumatík.

Pneumatika Oxygene bude vyplnená živým machom.... Foto: Goodyear
Goodyear Oxygene Concept - 2018 Pneumatika Oxygene bude vyplnená živým machom. To znamená aj schopnosť výroby kyslíka a elektrickej energie pomocou fotosyntézy.

Áno, koncept Goodyear Oxygen naozaj počíta s tým, že pneumatika by mohla obsahovať organické zlúčeniny, konkrétne živý mach. A ako vieme, ten dokáže fotosyntézou produkovať kyslík. Takže z pneumatík a kolies by sa mohli stať akési „kvetináče“ so zeleňou. Potrebné živiny by odolný mach získaval z vody na cestách, ktorá by sa cez behúň plášťa, ktorý nebude naplnený stlačeným vzduchom, dostala až k rastlinám. Aký to má efekt? V takom Paríži, kde je v prevádzke 2,5 milióna áut, by dokázali pneumatiky Oxygene vyprodukovať 3 000 ton kyslíka ročne a absorbovať 4 000 ton skleníkového oxidu uhličitého.

Výhodou by mala byť aj lepšia absorpcia vody spod behúňa plášťa a dokonca ukladanie elektrickej energie ako výsledok procesu fotosyntézy do batérie, ktorá by mohla napájať niektoré elektrické systémy vozidla. Samozrejme, je tu aj množstvo otázok. Ako udržať mach pri živote v suchom počasí, kam s brzdami a čo s meniacou sa váhou kolesa podľa vlhkosti rastliny. Lenže autá budúcnosti v mestách budú vyzerať inak ako tie dnešné. Budú to elektromobily s elektrickými brzdami, autonómnym riadením a dynamikou, ktorá bude zodpovedať len potrebám mestskej dopravy. Potom sa tento nápad nemusí zdať až taký bláznivý.
Goodyear Oxygene Concept - 2018
Goodyear Oxygene Concept - 2018
+3Goodyear Oxygene Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatika #kyslík #GoodYear #Goodyear Oxygene
Články podľa značiek