Fiat a Chrysler končia s naftou. Do roku 2022!

Taliansko-americký koncern FCA nechce mať do štyroch rokov v osobných autách žiadne dieselové motory. Taký je strategický plán automobiliek Fiat a Chrysler, ale aj ďalších ich značiek.

13.03.2018 19:00
debata
Naftové motory MultiJet od Fiatu patrili k... Foto: Fiat
Fiat - motor MultiJet Naftové motory MultiJet od Fiatu patrili k najprogresívnejším. Napokon práve Fiat je autorom prvého veľkosériového dieselového turbomotira s priamym vstrekovaním paliva. Ten sa predstavil vo Fiate Croma už v roku 1986. Éra nafty sa však končí.
Uviedol to denník Financial Times, ktorý sa odvoláva na zdroje oboznámené s novým štvorročným plánom taliansko-amerického automobilového koncernu. Oficiálne má automobilka oznámiť túto stratégiu 1. júna. Reaguje ňou na pokles dopytu po naftových autách a zvyšujúce sa náklady na dodržiavanie nových emisných pravidiel.

Výrobca vozidiel značiek Jeep, Ram, Dodge, Chrysler, Maserati, Alfa Romeo a Fiat by sa tak stal ďalšou automobilkou, ktorá sa verejne zriekne naftových motorov. Podobne uvažuje japonská Toyota či Porsche, ktoré je súčasťou koncernu Volkswagen. Naftový pohon síce európskemu automobilovému priemyslu dlho dominoval, ale jeho podiel v poslednom čase klesá.

Na ústupe dieselov sa podpísala aféra Dieselgate, s ňou rastúca politická opozícia proti tomuto druhu paliva a plány veľkých európskych miest zakázať prevádzku naftovým autám na ich území. Už vlani sa predaj dieselových áut v Európe znížil o osem percent. Podľa údajov agentúry Jato Dynamics predstavoval ich podiel na trhu 43,8 percenta. Tento rok má klesnúť pod tridsať percent.

Náklady na vývoj nového typu naftového motora, ktorý by spĺňal prísnejšie európske pravidlá, by sa podľa odhadov automobilového priemyslu mohli v porovnaní s minulosťou zvýšiť až o 20 %. Nové drahšie naftové autá by tak boli dostupné menšiemu okruhu zákazníkov. A to v čase, keď klesá cena hybridných technológií a čistých elektromobilov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat #FCA #Fiat Chrysler Automobiles #dieselgate #naftové motory #dieselové motory
Články podľa značiek