Subaru končí s manuálmi. Dôvod by ste nečakali

Manuálne prevodovky sú v Subaru na odpis. Nesúvisí to ani tak so želaním zákazníkov, ale s bezpečnosťou. Asistenčné systémy si s automatom jednoducho rozumejú viac.

16.03.2018 16:00
debata (2)
Manuálnu prevodovku dnes dostanete len vo... Foto: Subaru
Subaru WRX STi - 2016 Manuálnu prevodovku dnes dostanete len vo Foresteri a v športových modeloch BRZ či WRX STi. Aj tu však ich podiel klesá.
Subaru už niekoľko rokov ponúka bezpečnostný balík EyeSight, ktorý využíva údaje stereokamery a viacerých senzorov. Práve vďaka tomu dokážu japonské modely zabrániť zrážke s chodcom, cyklistom alebo iným vozidlom či monitorovať jazdné prúdy. Tieto asistenčné systémy spolu s adaptívnym tempomatom však pracujú najefektívnejšie, ak sú spojené s automatickou prevodovkou Lineartronic. Kombinácia s manuálom je problematická, keďže vozidlo potrebuje meniť rýchlosť, prípadne úplne zastaviť. A to sa nedá bez zmeny prevodového stupňa.

Jednoducho, vodič nedokáže spolupracovať s bezpečnostnými prvkami tak ako automatická prevodovka. A keďže asistenčných systémov neustále pribúda, na čo tlačí aj legislatíva a konzorcium Euro NCAP, Subaru nevidí inú cestu, ako dať prednosť Lineartronicu pred manuálom. Už dnes bezpečnostný balík EyeSight páruje výhradne s automatom. Čosi ako manuál s adaptívnym tempomatom jednoducho nedostanete. „Balík EyeSight nie je kompatibilný s manuálnou prevodovkou. Prevodovka Lineartronic, naopak, zdôrazňuje posolstvo bezpečnosti,“ hovorí Chris Graham, šéf britského zastúpenia Subaru.

To znamená, že manuálne prevodovky sa v Subaru dostávajú na vedľajšiu koľaj. Vidíme to už dnes. Nová generácia Imprezy a crossoveru XV sú v ponuke výhradne s automatom, čo umožňuje Subaru zaradiť do výbavy už v základe vybrané prvky paketu EyeSight. Manuálnu prevodovku tak dostanete už len v kupé BRZ, ostrom Subaru WRX STI a Foresteri s naftovým motorom. Aj tu však hrozí koniec. S manuálom vraj nepočíta ani nástupca WRX STi, keďže nie je vylúčené, že príde s hybridnou technológiou, ktorá je od automatu opäť závislá.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Subaru #EyeSight #manuálna prevodovka
Články podľa značiek