McLaren BP23: ‘Chiron‘ z Wokingu prezrádza viac

Nestačí vám nový McLaren Senna? Tak si počkajte na trojmiestny hyperšport. Jeho výrobu odštartujú vo Wokingu už koncom roka. Rýchlosťou prekoná legendárny McLaren F1, tentoraz ale v štýle komfortného Gran Turisma

21.03.2018 19:00
debata
Projekt BP23 spojí trojmiestnu koncepciu... Foto: McLaren
McLaren BP23 Projekt BP23 spojí trojmiestnu koncepciu legendárneho McLarenu F1 s luxusom, na ktorý neboli zákazníci značky doteraz zvyknutí.

Nie je tajomstvom, že vo Wokingu pracujú na nástupcovi legendárneho McLarenu F1, vyrábaného v rokoch 1991 až 1998, svojho času najrýchlejšieho sériového auta planéty. Na testovacom okruhu Ehra-Lessien dosiahol v roku 1998 tento trojmiestny hyperšport maximálnu rýchlosť 391 km/h. Odvtedy McLaren nič také rýchle neskonštruoval. Táto méta má byť ale prekonaná práve jeho ideovým nástupcom. A McLaren o ňom teraz prezradil viac.

To znamená, že projekt s kódovým označením BP23 je vo vysokom štádiu. Má ísť nielen o najrýchlejší sériový McLaren všetkých čias, ktorý by rád pokoril métu 400 km/h, ale zároveň aj ten najluxusnejší, čosi ako britské Bugatti Chiron. Takže mu hovorme hyper-GT. Zvláštnosťou bude trojica sedadiel s vodičom uprostred, presne podľa vzoru F1. „Naším cieľom je poskytnúť zákazníkom vysokú mieru luxusu, unikátne prvky a vysokú rýchlosť. Pôjde o Gran Turismo na bežné cesty,“ povedal na konto BP23 Andrew Palmer, vedúci vývoja.

Novinka sa zaradí do triedy Ultimate Series, podobne ako v Ženeve predstavený hyperšport Senna. Okrem dvakrát preplňovaného osemvalca si ale na rozdiel od neho pomôže dvojicou elektromotorov, ktoré majú okamžitým záťahom zahladiť akýkoľvek náznak turbodiery. Zatiaľ nepomenované hyper-GT vznikne v limitovanej edícii 106 kusov. Problémom je, že všetky už majú majiteľov. To napriek tomu, že výroba odštartuje až koncom budúceho roka a tiež astronomickej cene viac ako 1,8 milióna libier bez dane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #McLaren #McLaren F1 #McLaren BP23
Články podľa značiek