Škoda príde s elektromobilom skôr ako chcela. Poznáte ho

Prvým elektromobilom Škody malo byť SUV na báze konceptu Vision E. A to v roku 2020. V poslednej chvíli však česká automobilka prehodnotila plány. Elektrickú ofenzívu odštartuje už budúci rok – batériovou verziou Citigo.

22.03.2018 16:00
debata
Elektrické Citigo využije modernizovanú... Foto: Volkswagen
VW e-up! - 2014 Elektrické Citigo využije modernizovanú techniku VW e-Up! Zvýšenie kapacity akumulátorov by malo predĺžiť dojazd zo súčasných 160 až na 300 km.
Prísne emisné normy tlačia na výrobcov áut viac, ako si pôvodne mysleli. Ukazuje sa totiž, že nová procedúra merania spotreby paliva WLTP a narastajúci podiel predaných SUV, ide presne proti prúdu stláčania flotilových emisií. Možno aj preto zmenila Škoda svoje „elektrické“ plány. S prvým čisto elektrickým sériovým modelom chcela vyrukovať až v roku 2020. Novinka mala byť pritom odvodená z konceptu SUV Vission E, predstaveným vlani v Šanghaji. Ten síce na svet príde v stanovenom termíne, ale nebude prvým elektromobilom Ško­dy.

Predbehne ho elektrická verzia najmenšieho modelu Citigo. Nič nové pod slnkom. Citigo si len požičia techniku sesterského Volkswagenu e-Up!, čo nebolo pôvodne v pláne. Okrem nemeckého zástupcu mal totiž podobné ekologické ambície len tretí člen rodiny – španielsky Seat Mii. Lenže teraz je všetko inak. Aj malý počet predaných elektromobilov môže mať pozitívny vplyv na celkové emisie automobilky. Budúci rok sa tak zoznámime s elektrickým Citigom. Výhodou je, že bude môcť ťažiť z modernizácie, ktorá čaká materský e-Up!

A nejde o maličkosti. Tento malý mestský elektromobil zvýši po inštalácii nových batérií dojazd z pôvodných 160 až na 300 km. To by elektrickému Citigu nepochybne prospelo. „Myslím si, že dojazd je pre našich klientov dôležitý,“ povedal Alain Favey, šéf predaja a marketingu. Podľa neho by sa mala novinka volať Citigo E alebo Citigo-e. Vyrábať sa bude, podobne ako VW e-Up! v Bratislave. Dokedy vydrží na linkách, je otázne. Slabé predaje Citiga viedli totiž k rozhodnutiu, nepokračovať s vývojom jeho nástupcu. Ako čistý elektromobil by však Citigo mohlo pre Škodu dávať zmysel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Škoda #elektromobily #Škoda-Auto #Škoda Citigo
Články podľa značiek