Toyota: Londýnski policajti jazdia na vodík. Ako prví

Londýn bojuje so smogom. Obmedziť ho chce aj tamojšia metropolitná polícia. V jej „výzbroji“ preto pribudli vodíkové Toyoty Miraj.

22.03.2018 19:00
debata (2)
Policajná Toyota Miraj musela prejsť úpravou,... Foto: Toyota
Toyota Miraj Policajná Toyota Miraj musela prejsť úpravou, aby spĺňala všetky kritériá potrebné pre strážcov zákona. Vodíková technológia sa však nemenila.

V policajných autoparkoch môžeme nájsť veľmi atypické vozidlá. Od Bugatti Veyron a Lamborghini Huracán až po elektrické BMW i3. V Londýne však išli ešte ďalej. Flotilu tamojšej metropolitnej polície obohatilo jedenásť vozidiel Toyota Miraj, využívajúcich palivové články. To znamená, že londýnski mestskí policajti budú ako prví na svete tankovať vodík. Napriek ekologickému charakteru Miraja, ktorý má nulové emisie, nebudú ale rozhodne brzdou premávky.

Miraj zvláda akceleráciu z 0 na 100 km/h za 9,6 sekundy a na jedno tankovanie vodíka, ktoré netrvá dlhšie ako tri minúty, prejde od 550 do 700 km. O dostatok tohto netradičného paliva sa stará sieť piatich londýnskych čerpacích staníc na vodík. Bez nich by bolo využitie nemožné. Londýn však bojuje so smogom. Reguluje dopravu v centre a zvyšuje podiel ekologických áut. A keďže vodíkové autá ešte nie sú schopné osloviť bežných klientov, je priam ideálne nasadiť ich do služieb rôznych mestských podnikov, taxislužieb či práve polície.

"Tešíme sa na vozidlá Toyota Miraj, sú to naše prvé autá s nulovými emisiami,” povedal Neil Jerome, veliteľ londýnskej polície. "Aj pre nás je povinnosťou starať sa o životné prostredie. Od konca roku 2015 sa snažíme zvýšiť počet hybridných áut a elektromobilov vo vozovom parku. Do roku 2020 chceme mať 550 vozidiel bez výfukov.” Tieto aktivity podporuje aj starosta Londýna. Do roku 2050 sa má totiž metropola Veľkej Británie pýšiť statusom mesta s nulovými emisiami.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Toyota #polícia #Toyota Miraj
Články podľa značiek