VW I.D. R Pikes Peak: Elektrická šelma mieri do mrakov

Volkswagen podporí svoju veľkú elektrickú ofenzívu účasťou v motoršporte. Už v júni postaví na štart najslávnejších „pretekov do mrakov“ svoj špeciál I.D. R Pikes Peak. Na trati chce prekonať rekord z roku 2016.

28.03.2018 19:00
debata (1)
Nová elektrická šelma bude poháňaná výlučne... Foto: Volkswagen
VW I.D. R Pikes Peak Racecar - 2018 Nová elektrická šelma bude poháňaná výlučne energiou batérií. Bližšie informácie sú tajomstvom.

Už koncom budúceho roka príde Volkswagen s prvým elektromobilom novej generácie. Jeho hatchback I.D. bude postavený na úplne novej platforme MEB. A do roku 2025 má k nemu pribudnúť ďalších 19 plne elektrických modelov. Niektoré z nich, ako spomínaný I.D., MPV I.D. Buzz, SUV I.D. Crozz či najnovšie luxusný sedan I.D. Vizzion sme už videli v podobe konceptov. Takže elektrická revolúcia je naozaj za rohom. Automobilka ju však chce podporiť športovými aktivitami. A tak sa po tridsiatich rokoch vráti na 19,99 km dlhú trasu najslávnejšieho preteku do vrchu – americký Pikes Peak.

Potrebný prítlak v zákrutách zabezpečí obrovské... Foto: Volkswagen
VW I.D. R Pikes Peak Racecar - 2018 Potrebný prítlak v zákrutách zabezpečí obrovské zadné krídlo.

Nasadí tu elektrický monopost I.D. R Pikes Peak. Cieľom je zlomiť rekord v triede elektrických prototypov, ktorý drží od roku 2016 Novozélanďan Rhys Millen časom 8 minút, 57 sekúnd a 118 tisícin. Podľa prvých ilustrácií to bude poriadna šelma. Veľa o nej ale automobilka neprezradila. Vieme len toľko, že vznikala v spolupráci divízií R GmbH a Volkswagen Motorsport. Poháňané budú obe nápravy, čo naznačuje prítomnosť minimálne dvoch elektromotorov. Nemecký výrobca verí, že skúsenosti využije aj vo vývoji sériových elektromobilov, podobne ako to je v prípade prepojenia motoršportu a konvenčných áut.

„Pikes Peak je bezpochyby najznámejším kopcom na svete. Pre Volkswagen predstavuje fantastickú príležitosť na komunikáciu témy elektrickej mobility, a to tak emocionálne, ako zo športového hľadiska,“ povedal na konto športových ambícií Jürgen Stackmann, člen predstavenstva zodpovedný za predaj a marketing. Dodajme, že tieto slávne preteky sa uskutočňujú od roku 1916 a trať má obrovské prevýšenie. Štart je v nadmorskej výške 2 800 m a končí sa vo výške 4 300 metrov nad morom. Presný dátum štartu nemeckého špeciálu s pilotom Romainom Dumasom je naplánovaný na 24. júna.

Naposledy dosiahol Volkswagen vrchol Pikes Peaku s dvojmotorovým Golfom s výkonom 652 koní v roku 1987.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #Pikes Peak #VW I.D. R Pikes Peak
Články podľa značiek