Kalifornia povoľuje testy autonómnych áut bez vodiča! Aj napriek nehode

Svet sa ešte nespamätal z prvej fatálnej nehody autonómneho auta Uberu, pri ktorej prišla o život chodkyňa, a americký štát Kalifornia už uvoľňuje legislatívu pre testy vozidiel s autopilotmi. Za volantom nebude požadovať vodiča!

05.04.2018 19:00
debata
Kalifornia sa má stať rajom pre autonómne autá.... Foto: Baido
Baido Apollo - autopilot Kalifornia sa má stať rajom pre autonómne autá. Od druhého apríla tohto roku povoľuje testy autopilotov aj bez vodiča.
Nedávna tragédia prototypu autonómneho vozidla Volvo XC90, ktoré bolo vybavené autonómnym riadením spoločnosti Uber, poriadne otriaslo dôverou v túto technológiu. Mnohí požadujú sprísnenie predpisov a samotný Uber svoju testovaciu flotilu stiahol z ciest až do vyriešenia prípadu. Americký štát Kalifornia však autopilotom a ich vplyvu na bezpečnosť cestnej premávky verí. Ako prvá krajina na svete liberalizuje legislatívu v rozsahu, o akom sa zatiaľ nikomu ani nesnívalo.

Od druhého apríla povolili totiž tamojšie úrady testy autonómnych áut aj bez vodiča. Doteraz musel za volantom vždy sedieť „operátor“. Kalifornia chce pravdepodobne ostať na čele technologického pokroku, napokon práve tu sídli niekoľko spoločností, ktoré vyvíjajú autopilotov, ako Cruise Automation, Google alebo Waymo. Zdalo by sa, že pre ne bude uvoľnenie legislatívneho rámca živou vodou. Ale zatiaľ sa tak nestalo. Podľa hovorcu kalifornských úradov žiadna z firiem nepožiadala o povolenie na takéto testy.

Pravdepodobne je všetko len otázkou času. Spoločnosti asi žiadosti ešte len pripravujú. Uber to bude mať však po tragickej havárii svojho autonómneho vozidla o čosi ťažšie. Nielenže zastavil všetky testy, ale dokonca neobnovil ani pôvodné povolenie testov v Kalifornii. Čaká na vyšetrenie celého prípadu a až potom zaujme stanovisko. V každom prípade bude musieť požiadať pred obnovením skúšok v reálnej premávke o nové povolenie, pretože to pôvodné stratilo platnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #autonómne autá #autopilot
Články podľa značiek