Genesis Essentia: Toto kórejské GT má zmeniť pohľad na značku. Je nádherné

Novovytvorená divízia Genesis nechce mať len imidž lepších Hyundaiov. Chce byť kórejským Lexusom či kórejským Mercedesom-Benz a BMW. Že na to má, ukazuje prekrásnym konceptom Essentia. Stavil na tému elektrického GT. Stojí za ním bývalý dizajnér Lamborghini.

09.04.2018 16:00
debata (3)
Nádherné Grand Turismo má priam dokonalé... Foto: Genesis
Genesis Essentia Concept - 2018 Nádherné Grand Turismo má priam dokonalé proporcie. Jeho výška je len 1 270 mm. Fascinuje tvarom masky, priehľadnou kapotou aj laserovými svetlami, ktoré sa tiahnu až k predným dverám.

Genesis má už dva roky kariéry za sebou a na trhu niekoľko modelov. Limuzíny G90 a G80 doplnil v New Yorku nový sedan strednej triedy G70. To však nie je zďaleka koniec. Luxusná divízia Hyundaia pracuje na plné obrátky, aby bola o pár rokov tam kde japonský Lexus. Imidž lepších Hyundaiov Genesisu jednoducho nestačí. Potrebuje čosi, čo celkom zmení pohľad na značku. A tým by mohlo byť nádherné GT, predstavené v podobe konceptu Essentia. Za dizajnom stojí známy Luc Donkerwolke, ktorý sa „oťukal“ kedysi v Lamborghini či Seate. Na svet priviedol nedávno aj skvelý koncept Hyundai Le Fil Rouge.

Do kabíny sa nastupuje pomocou výklopných... Foto: Genesis
Genesis Essentia Concept - 2018 Do kabíny sa nastupuje pomocou výklopných dverí, ktoré sa otvárajú aj s časťou strechy.

Ten newyorský ide však ešte ďalej. Tak vo vzrušujúcom dizajne, ako aj technologicky. Essentia je nádherným Grand Turismom vyrobeným z kompozitných materiálov. Proporcie sú priam dokonalé, i keď presné rozmery nepoznáme. Strecha sa však vznáša nad asfaltom vo výške len 1 270 mm. Priehľadná predná kapota neukrýva žiaden aristokratický 12-valec. Prednosť dostali elektromotory. S ničím iným Essentia ani neráta. A odhaľuje aj uhlíkové zavesenie pushrod, ktoré má pôvod v okruhových špeciáloch. Predná maska Genesis Crest Grile a otvory v nárazníkoch privádzajú vzduch k brzdám a chladiacemu systému batérií.

Elegantné plavné línie sa končia svalnatými... Foto: Genesis
Genesis Essentia Concept - 2018 Elegantné plavné línie sa končia svalnatými blatníkmi a splývavou siluetou transparentnej strechy.

O výstup horúceho vzduchu sa starajú efektné otvory v blatníkoch. Laserová technológia sa zas postarala o extrémne úzke svetlá Genesis Quad Lights, ktoré majú podobu dvoch liniek a končia sa až pri predných dverách. Podobnú grafiku nájdeme vzadu. Transparentná kabína má kopulovitý tvar a dvere, ktoré sa otvárajú aj s časťou strechy v štýle a la Lambo. Klesajúce línie v zadných partiách zvýrazňujú dizajnový jazyk „Athletic Elegance“. Essentia nechce byť teda len brutálnym GT, ale tiež očariť potrebnou prestížou. O tú sa starajú napríklad nádherné bronzové disky kolies, kontrastujúce so sivým perleťovým lakom Stardust Grey Metallic.

Interiér je zariadený minimalisticky. Klasické... Foto: Genesis
Genesis Essentia Concept - 2018 Interiér je zariadený minimalisticky. Klasické ovládače nahrádza obrazovkami. Eleganciu dodáva kombinácia koňakovej a modrej kože či karbónové obklady.
O technike Genesis nič neprezradil. Nepoznáme kapacitu akumulátorov ani výkon. Predpokladať však možno až štyri elektromotory. Veď Essentia má na stovku šprintovať za menej ako tri sekundy. Energiu čerpajú z batérií umiestnených v stredovom tuneli. Integrácia do podlahy by totiž zväčšila výšku tohto elegantného GT, a to si Genesis rozhodne neprial. Veď ide o v prvom rade o emócie. Tomu zodpovedá aj minimalisticky zariadená kabína. O prvkoch autonómneho riadenia pochybovať nemusíme, no volant a pedále pre radosť z jazdy tu sú. Počet klasických ovládačov zredukovali dotykové displeje na minimum.Pred vodičom je 8-palcový virtuálny prístrojový panel a ďalšie obrazovky sa rozkladajú po celej šírke palubnej dosky. Väčšina funkcií sa ovláda „kontrollerom“ v tvare šperku. Luxusnú atmosféru dotvára kožené koňakové čalúnenie sedadiel a modrá koža, ktorú nájdete na stredovom tuneli či volante. Odvážny farebný koncept dotvárajú karbónové dekorácie. Inteligentná elektronika má komunikovať s ostatnými vozidlami v premávke, ako aj s infraštruktúrou. Všetko zjednodušuje hlasové ovládanie s umelou inteligenciou. Môžeme predpokladať, že práve tieto prvky sa ako prvé objavia v sériových modeloch. Osud samotného elektrického kupé je totiž nejasný.
Genesis Essentia Concept - 2018
Genesis Essentia Concept - 2018
+17Genesis Essentia Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Genesis #autosalón New York 2018 #Genesis Essentia
Články podľa značiek