Deti prišli s geniálnym nápadom. Ford ho zrealizoval

Súrodenci Lara a Daniel Krohnovci sú deti ako mnohé iné. Ich geniálne jednoduchý nápad však automobilku Ford zaujal na toľko, že uvažuje nad jeho realizáciou v sériovej produkcii.

11.04.2018 16:00
debata (16)
Daniel a Lara Krohnovci vymysleli, že na... Foto: Ford
Ford - deti Daniel a Lara Krohnovci vymysleli, že na dopĺňanie nádobky ostrekovača by mohla poslúžiť obyčajná dažďová voda.

Deti sa na svet pozerajú bez predsudkov a tiež nie sú zaťažené stereotypmi. V ich hlavách tak dokážu vzniknúť nápady, nad ktorými žasneme. Takými sú aj súrodenci Lara a Daniel Krohnovci z nemeckého mesta Jülich, ktorí majú deväť a jedenásť rokov. Na škole sa zúčastnili vedeckej súťaže s nápadom, ku ktorému ich inšpirovala cesta autom na rodinnú dovolenku. Ich otcovi jednoducho došla počas jazdy kvapalina v ostrekovači. A bol to problém.

Vtedy súrodencom napadlo, že by bolo dobré využiť ako zdroj vody dážď. Jednoducho zviesť dažďovú vodu cez filter do nádobky ostrekovača. Neostali len pri nápade. Svoju myšlienku zrealizovali na malom modeli Fordu Focus RS. Ktovie, prečo si vybrali práve tento hothatch, ale každopádne urobili dobre. Nielenže súťaž vyhrali, ale zvesť o tomto nápade doletela až do samotnej automobilky.

Len v Európe by sa týmto nápadom ušetrilo ročne... Foto: Ford
Ford - deti Len v Európe by sa týmto nápadom ušetrilo ročne 5,8 miliardy litrov kvapaliny. Každé auto totiž ročne spotrebuje 20 litrov kvapaliny do ostrekovača.

Tá im najprv poslala čelné okno aj so stieračmi a ďalšími dielmi potrebnými pre stavbu funkčného modelu a následne za pomoci technikov Fordu integrovali celý systém do sériového rodinného MPV S-Max. Všetko fungovalo perfektne. Podľa technika Fordu, Thea Guecka, stačí len päť minút na to, aby sa nádoba ostrekovača naplnila. Maličkosť? Ani nie. Ročne totiž spotrebujeme na umývanie okien a svetiel v každom aute približne 20 litrov vody.

Lara a Daniel teda vypočítali, že ak jazdí v Európe 291 miliónov vozidiel, ušetrilo by sa až 5,8 miliardy litrov vody. Samozrejme, projekt má aj nezodpovedané otázky. Na umývanie čelného a zadného okna totiž potrebujeme v kvapaline čistiacu zložku a v zime zas zložku, ktorá zabráni zamŕzaniu. To všetko by sa ale dalo vyriešiť. A nie je vylúčené, že sa tak vzhľadom na veľkú medializáciu projektu dvoch školákov aj stane.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #ostrekovač
Články podľa značiek