Škoda bude asi zdražovať. Kvôli elektromobilom

Škoda už nie je lacná značka z Východu. Dnešný cenový strop jej však stačiť v budúcnosti nebude.

11.04.2018 19:00
debata (2)
Prvým čistým elektromobilom Škody bude síce už... Foto: Škoda-Auto
Škoda Vision E Concept - 2017 Prvým čistým elektromobilom Škody bude síce už budúci rok malé Citigo, no prvým elektromobilom novej generácie, postaveným na platforme MEB sa stane až kupé-SUB odvodené z konceptu Vision E.

Škode sa darí. Každý rok láme historické predajné rekordy. Tomu zodpovedá aj jej sebavedomie v politike cien. Škody už nie sú lacné autá z „Východu“. A v budúcnosti to iné nebude. Pripraviť sa musíme na ďalší rast cien. Ten súvisí s emisiami. Ak bude chcieť totiž stlačiť automobilka v roku 2021 svoje flotilové emisie na požadovaných 95 gramov CO2 na kilometer, nevyhne sa masovej elektrifikácii. A tu je pes zakopaný, keďže na elektromobiloch sa zarábať zatiaľ nedá.

„Elektromobily sú oveľa drahšie ako autá s bežnými spaľovacími motormi, preto musíme nájsť cieľovú skupinu, ktorá je ochotná platiť za autá viac,“ povedal marketingový šéf značky Alain Favey. Nie je tajomstvom, že už budúci rok privedie Škoda predčasne na svet elektrické Citigo s prívlastkom E a tiež plug-in hybridný Superb. V roku 2020 má nasledovať plug-in hybridné SUV na báze konceptu Vision X a o rok neskôr čisto elektrické kupé-SUV na báze štúdie Vision E. Do roku 2025 bude mať Škoda v ponuke päť čistých elektromobilov.

„Nejde o to aby sme sa s cenou elektromobilov dostali čo najnižšie, ale aby sme predstavili príťažlivé autá s konkurencies­chopnou technikou,“ dodáva Favey. Či sa to Škode podarí, ukáže až čas, no je tu riziko, že na drahé elektromobily, pokiaľ ceny batérií výrazne neklesnú, sa budú musieť skladať aj zákazníci kupujúci klasické autá. Jednoducho, Škoda „rozpustí“ cenový rozdiel v bežnej produkcii. Vzhľadom na jej stúpajúce predaje si to dovoliť môže. To, čo si dovoliť nemôže, je odstaviť elektromobily na vedľajšiu koľaj.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #elektromobily #Škoda-Auto
Články podľa značiek