Dokonalá kamufláž: Nenápadný Superb odolá granátom aj kalašnikovu

Na prvý pohľad obyčajná Škoda Superb Kombi je vybavená účinnou balistickou ochranou. Divili by ste sa, aký je o ňu záujem.

12.04.2018 19:00
debata (2)
Na prvý pohľad si nič zvláštne nevšimnete. A to... Foto: The Sun
Škoda Superb - balistická ochrana Na prvý pohľad si nič zvláštne nevšimnete. A to je vlastne dobre, pretože nenápadnosť je tá najlepšia ochrana.

Vo Veľkej Británii prešla Škoda Superb balistickým tuningom. Asi jej najväčšou devízou je kamufláž, teda dokonalá nenápadnosť. Toto kombi by ste si na ulici asi vôbec nevšimli a ani jeho posádku. Napriek tomu ponúka účinnú ochranu. Kabína disponuje 360-stupňovou „imunitou“ voči strelným zbraniama výbušninám. Teda nielen zo strán, ale aj od podvozku. Samozrejmosťou sú nepriestrelné vrstvené okná.

Táto infografika ukazuje, čo všetko obrnený... Foto: The Sun
Škoda Superb - balistická ochrana Táto infografika ukazuje, čo všetko obrnený Superb zvládne. Je oň veľký záujem. To aj napriek tomu, že len samotný „tuning“ vás vyjde na približne 115 000 eur.

Problém jej nerobí granát pod vozidlom ani TNT v jeho blízkosti. Hračkou sa stávajú strelné zbrane. Napríklad známy kalašnikov AK-47 alebo americká útočná puška M16. Posádka je tiež chránená špeciálnym klimatizačným systémom odolným voči chemickému útoku. Prídavné výstražné svetlá a sirény zas upozornia okolie na útok či nebezpečenstvo. Špeciálne pneumatiky umožnia jazdu aj po defekte. Podvozok či brzdová sústava sú upravené tak, aby zvládli vyššiu hmotnosť.

Pod kapotou zmeny nenájdeme. Obrnený Superb poháňa sériový turbodiesel 2,0 TDI s výkonom 140 kW. Presnejšie prevádzkové údaje však známe nie sú. A dokonca ani názov spoločnosti, ktorá obrnený Superb upravila. V každom prípade ide o oficiálnu úpravu podľa medzinárodných štandardov a pod dohľadom samotného výrobcu. Každý exemplár si vyžiada štyri týždne prác. A čo je najzaujímavejšie, o obrnenú novinku veľký záujem. Škoda má už dnes na stole 100 objednávok. Pritom len samotná úprava stojí 115 000 eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto
Články podľa značiek