Kia Ceed: Chystá sa shooting brake aj crossover

Novú Kiu Ceed poznáme v podobe hatchbacku a kombi Sportswagon. To však nie je koniec, chystajú s ďalšie dve verzie. Pričom trojdverové kupé pro_ceed ani sedan to nebudú.

16.04.2018 16:00
debata
Už tento rok príde Ceed v podobe športového... Foto: Kia
Kia Pro_ceed Concept - 2017 Už tento rok príde Ceed v podobe športového kombi shooting brake. Naznačil ho vlaňajší koncept Proceed. Fastback šancu nedostal.
Tretia generácia Kie Ceed má už svoju premiéru dávno za sebou. A to nielen 5-dverový hatchback. Do Ženevy totiž kórejská značka priviezla aj verziu kombi s tradičným prívlastkom Sportswagon. Už dlhšie sa však šušká, že v hre sú ďalšie karosárske verzie. Pritom je jasné, že trojdverový Pro_ceed nástupcu nedostane. Dôvodom je malý záujem. Čo to teda môže byť? To naznačila Kia už vlani na jeseň frankfurtským konceptom Proceed. Teraz situáciu ešte viac ozrejmuje európsky šéf predaja a marketingu Artur Martins.

Istý je príchod športového kombi shooting brake, podľa vzoru konceptu, ktorý dostal prednosť pred fastbackom. Podľa šéfa európskeho dizajnu Gregoryho Guillauma by nebol fastback dostatočne elegantný. Sesterský Hyundai i30 Fastback sa síce touto cestou vydal, ale Kii sa to nezdá ako dobrý nápad. „Aby fastback vyzeral dobre, potrebuje dlhú líniu strechy a dostatočne veľký formát pre rozvoj tvarov.“ Tú by však Ceed neposkytol. Športové kombi áno. Očakávať tak máme model, ktorý bude nielen plný emócií, ale bude aj veľmi praktický.

Štvrtým členom rodiny sa má stať podľa Martinsa crossover. Medzi súčasným Stonicom a väčším Sportage je totiž stále dostatočný priestor na ďalší model, najmä ak sa šušká, že nová generácia Sportage by mala mierne vyrásť. Od hybridného Nira sa zas bude líšiť konvenčným pohonom. Otázkou ostáva, či pôjde len o derivát so zvýšeným podvozkom a ochranou spodných partií karosérie, alebo plne autonómny model. Dozvieme sa to na budúci rok, keď má crossover plánovanú premiéru. Shooting brake uvidíme skôr, už tento rok, pravdepodobne v septembri vo Frankfurte nad Mohanom.
Kia Pro_ceed Concept - 2017
Kia Pro_ceed Concept - 2017
+7Kia Pro_ceed Concept - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #pro_cee'd #Kia Ceed
Články podľa značiek