Škoda Kamiq: Unikli prvé fotoky čínskeho lacného SUV

Nie je tajomstvom, že Škoda má vo finálnom štádiu vývoja cenovo orientované SUV. Na škodu európskych zákazníkov však ostane len výsadou čínskeho trhu. V ríši stredu sa bude aj vyrábať.

18.04.2018 16:00
debata (8)
Kamiq bol zachytený pri preprave v Číne, a to... Foto: Autohome China
Škoda Kamiq - fotografie Čína Kamiq bol zachytený pri preprave v Číne, a to bez maskovania. Bude takmer rovnako dlhý ako Karoq, ale rázvorom náprav ho nedostihne.

Škoda rýchlym tempom inovuje a rozširuje ponuku crossoverov a SUV. Po Kodiaqu a Karoqu nás čaká menšie SUV na báze ženevskej štúdie Vision X, a nielen to. Chystá sa aj kupé – SUV Kodiaq GT. Zatiaľ ale nie je isté, či dorazí aj do Európy. Jeho doménou sa má stať Čína, kde sa bude aj vyrábať. Pre tento región má však Škoda pripravenú aj ďalšiu novinku, a tá sa ukáže už o pár dní v Pekingu. Volá sa Škoda Kamiq a zaútočí na lowcostový segment. Za málo peňazí však ponúkne veľa muziky.

Naznačujú to už rozmery. Kamiq má mať totiž na dĺžku 4 390 mm, čo je takmer identický údaj s Karoqom, no jeho rázvor náprav s hodnotou 2 610 mm bude o 30 mm kratší, dokonca kratší ako v prípade pripravovaného Visionu X. Vyzerá to teda na akúsi racionálnu koncernovú skladačku, v ktorej Škoda vždy excelovala. Lacnejší korienok vidieť aj na dizajne, ktorý si môžeme predstaviť vďaka uniknutým snímkam z Číny.

Jednoduchý a najmä priestranný interiér počíta... Foto: Autohome China
Škoda Kamiq - fotografie Čína Jednoduchý a najmä priestranný interiér počíta s dotykovým monitorom aj dekoráciami v klavírnej černi a z chrómu. Ten Číňania milujú.

Nebude to žiadne terno, no v porovnaní s bielym prototypom, zverejneným v januári, je tento modrou farbou lakovaný exemplár predsa len fešnejší. Šetrilo sa aj na svetlách. Ledky Kamiq pravdepodobne nedostane. Interiér počíta s lacnejšími plastmi, ale chróm v oblasti prieduchov ventilácie a dotykový displej celkový dojem určite zlepšia. Pod kapotou sa má objaviť 4-valec 1,5 TSI, naladený na 82 kW.

Spolupracovať bude s manuálnou aj automatickou prevodovkou. Cenová orientácia naznačuje, že Kamiq s najväčšou pravdepodobnosťou nedostane systém 4×4. Vystačiť si bude musieť s predným náhonom. Jeho pôsobenie v Európe, kde by mohol cenou odhadovanou na 11 500 eur konkurovať Dacii Duster, je otázne. Už len preto, že európske výrobné kapacity Škody praskajú vo švoch a umiestniť výrobu štvrtého SUV jednoducho nebude kde. Dovoz z Číny by zas Kamiq predražil.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Škoda #SUV #Škoda-Auto #Škoda Kamiq
Články podľa značiek