Mercedes-Maybach: Unikol koncept hyperluxusného elektrického SUV

Bentley má svoju Bentaygu, Rolls-Royce finišuje s Cullinanom a čo Maybach? Ten tiež poškuľuje po hyperluxusnom SUV. A nemusí ísť len o derivát súčasného Mercedesu-Benz GLS. Naznačuje to koncept pripravený pre autosalón v Pekingu.

24.04.2018 12:00
debata
Aristokratické SUV sa hlási k Maybachu... Foto: Mercedes-Maybach
Maybach SUV Concept - 2018 Aristokratické SUV sa hlási k Maybachu obrovskou prednou maskou v štýle konceptu kupé Maybach 6. Nechýbajú ani tony chrómu, ktorý v Číne „fičí“.

Maybachu sa darí ako nikdy predtým. Odkedy vyrába deriváty triedy S, ale aj limitované edície S Cabrio a terénnej triedy G, predaje vzrástli v porovnaní s obdobím autonómnej značky, mnohonásobne. To však nie je koniec. V hre je ďalšie rozšírenie výrobného programu. Chýbať medzi nimi nemá ani SUV. Veď Bentley už „ryžuje“ na Bentayge, Lamborghini na Uruse a Rolls-Royce má vo finálnom štádiu vývoja Cullinan. Takže nie je tajomstvom skorý príchod luxusnej triede GLS v podaní Maybachu. Lenže budúcnosť môže byť ešte atraktívnejšia, čo naznačí na autosalóne v Pekingu ultraluxusného koncept, technologicky odvodený od fascinujúcej predvlaňajšej štúdie Maybach 6. Tentoraz ale s karosériou SUV.

Maybach pristúpil k dizajnu odlišne ako... Foto: Mercedes-Maybach
Maybach SUV Concept - 2018 Maybach pristúpil k dizajnu odlišne ako konkurenti. Vidieť to na zadnej časti, ktorá pripomína viac sedan ako klasické SUV.

My si ju môžeme ukázať vďaka úniku oficiálnych snímok už dnes. Ako vidieť, Maybach pristúpil k zadaniu odlišne ako jeho konkurenti. Cieľom má byť totiž dokonalá harmónia toho najlepšieho z triedy SUV a luxusných sedanov. Aj preto tu nemáme klasickú karosériu s kolmým zadným vekom, ale čosi ako robustný sedan s krátkou zadnou kapotou. Vyzerá to odvážne, ale v Číne, kde má Maybach solventnú a lojálnu klientelu, sedany doslova milujú. Takže s odbytom by problémy iste nemal. Tamojšiemu vkusu zákazníkov je prispôsobený aj interiér, vybavený len štyrmi sedadlami. Zato s obrovskou ponukou komfortu, vrátane čajovej súpravy, integrovanej do stredového tunela.

Hyperluxusný interiér má len štyri sedadlá.... Foto: Mercedes-Maybach
Maybach SUV Concept - 2018 Hyperluxusný interiér má len štyri sedadlá. Nechýba drevo, koža, ale ani zlaté metalické obklady na sedadlách. Raritou je čajová súprava namiesto klasického baru.

Palubná doska je doslova minimalistická a disponuje dvojicou veľkých displejov, podobne ako trieda S či E. Všade vládnu tie najvyberanejšie materiály vrátane kože, dreva a zlatých metalických obkladov na sedadlách. Pôsobí to možno až gýčovo, ale nie pre Číňanov. Čínsku budúcnosť tohto modelu možno vystopovať aj vďaka pohonu. Pod prednou kapotou rozhodne nečakajte nič v štýle súčasných 12-valcových Maybachov. Toto auto nemá výfuk a do ovzdušia nevypúšťa ani gram skleníkového CO2 či škodlivých oxidov dusíka. Je to čistý elektromobil, využívajúci platformu MEA (Modular Electric Architecture) budúcich bezemisných Mercedesov divízie EQ.

Je predsa známe, že Čína podporuje výrobu elektrických áut, a to povinnými kvótami, ktorým sa v budúcnosti nevyhne ani Maybach. Parametre sú zatiaľ tajomstvom. Šušká sa však o štyroch elektromotoroch v kolesách s výkonom 750 koní, čo je 560 kW a batériách s kapacitou 80 kWh, ktorá zodpovedá predošlému konceptu Maybach 6. Dojazd na jedno nabitie by sa mal pohybovať na úrovni 500 k, čo znie trochu ako rozprávka. V každom prípade je produkcia podobne ladeného modelu takmer istá. Otázkou ostáva, či má šancu v Európe. Zatiaľ nič podobné nechystá Bentley ani Rolls-Royce. Nejaké plány tu síce boli, ale ostali zatiaľ v zásuvke. Nové emisné normy ich možno otvoria.
Maybach SUV Concept - 2018
Maybach SUV Concept - 2018
+8Maybach SUV Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #Maybach #Mercedes-Maybach #autosalón Peking 2018
Články podľa značiek