Dacia Lodgy: Z MPV bude 7-miestny crossover. Zastúpi dlhý Duster

Dacia Lodgy patrí k predajne najslabším modelom rumunského výrobcu. Dokonca sa špekulovalo aj o konci produkcie tohto lacného MPV. Nakoniec je ale všetko inak. Môže za to Duster.

03.05.2018 16:00
debata (1)
Nová Dacia Lodgy sa zmení na crossover, podobne... Foto: Dacia
Dacia Lodgy Stepway Nová Dacia Lodgy sa zmení na crossover, podobne ako to urobil nedávno Renault so svojimi MPV Scénic a Espace. Skombinuje teda drsnejší vzhľad a vyšší podvozok s praktickou 7-miestnou kabínou.

Lacné 7-miestne MPV Dacia Lodgy nenapĺňa predstavy automobilky. Jej predaje sú síce stabilné, ale nie dostatočné. Vlani sa pre Lodgy rozhodlo v Európe 29 819 zákazníkov. Najsilnejším rokom bol rok 2013 s 33 244 r­egistráciami. Odvtedy sa ale predaje cez tridsaťtisícovú hranicu nedostali. Len na porovnanie, Duster sa vlaňajším európskym odbytom 145 682 kusov, vypracoval na tretiu priečku najpredávanejších kompaktných SUV a crossoverov. Prečo ho spomíname? Pretože tak trochu môže za budúcnosť Lodgy.

Súvisí to s tým, že na rozdiel od konkurencie nedostane nový Dusteru predĺženú 7-miestnu verziu i keď sa o nej špekulovalo. Dôvodom je, že Dacia sa snažila udržať vývojové náklady na uzde a tak použila v druhej generácii len mierne modifikovanú pôvodnú platformu, ktorá neumožnila „čarovať“ s rázvorom náprav a celkovou dĺžkou. A tak má tento nedostatok vyriešiť paradoxne Lodgy. Jednoducho, má sa z neho stať crossover, čo je recept, dobre známy z materského Renaultu pri transformácii Espace a Scénicu.

Samozrejme, platforma týchto francúzskych modelov by bola pre Lodgy drahá a tak sa bude musieť uspokojiť s predĺženými základmi CMF-B, ktoré používa malé Clio a jeho outdoorový súrodenec Captur. Pohon oboch náprav tým vypadáva z hry. To ale nevadí. Podstatný bude drsnejší vzhľad a praktická stránka veci. Pod kapotu sa má nasťahovať atmosférický 4-valec s objemom 1,6 litra (85 kW) a nový preplňovaný 4-valec 1,3 TCe (93 kW). Naftu zastúpia motory 1,5 dCi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #SUV #Dacia Duster #MPV #Dacia Lodgy
Články podľa značiek