BMW 850i xDrive: Luxusné GT prezrádza parametre. Ešte pred premiérou!

Už na jeseň reinkarnuje Mníchov svoje veľké kupé radu 8. Testy, tentoraz vo Walese, sú v plnom prúde, a tak automobilka odhaľuje informácie zakryté rúškom tajomstva. Prezrádza napríklad parametre kľúčovej verzie 850i xDrive.

02.05.2018 19:00
debata
Nové GT radu 8 bude vychádzať zo štúdie BMW 8... Foto: BMW
BMW 8 - testy 2018 Nové GT radu 8 bude vychádzať zo štúdie BMW 8 Concept. Tá už nebola ďaleko od sériovej verzie. Potrebné je však doladiť všetky systémy. Napríklad na cestách Walesu.

Nová osmička je pre BMW dôležitý model. Opráši totiž niekdajšiu slávu rovnomenného kupé z rokov 1989 až 1999. Neskôr ho nahradil modelový rad 6, lenže medzičasom prišiel konkurenčný Mercedes-Benz s luxusným S Coupé – a šestka už nestíhala. Na scénu tak príde nová generácia s číslom osem. Mníchov ju už predstavil vo forme fascinujúceho konceptu BMW 8 Concept, ktorý debutoval na prehliadke elegancie Concorso d’Eleganza Villa d’Este blízko talianskeho jazera Como. A potom prišli fotografie prototypov z testov na rýchlostnom okruhu v Aprilii.

Premiéra sa teda blíži a s ňou ponúka BMW ďalšie informácie, ktoré pribalilo do balíka spolu s novými snímkami maskovaných predsériových osmičiek z jazdných skúšok vo Walese. Podľa automobilky má byť najviac fascinujúcou vlastnosťou hyperluxusného kupé jeho transformácia, teda schopnosť zmeniť sa z komfortného GT na ostrý okruhový „špeciál“. Stojí za tým extrémny rozsah nastavenia dynamiky a podvozka. Vybavené bude totiž nielen novým 8-valcom, ale aj pohonom xDrive, aktívnym diferenciálom, adaptívnym odpružením, riadením zadných kolies a aktívnym potláčaním náklonov v zákrutách.

Srdcom verzie BMW 850i xDrive bude kompletne... Foto: BMW
BMW 8 - testy 2018 Srdcom verzie BMW 850i xDrive bude kompletne prepracovaný vidlicový 8-valec 4,4 TwinPower Turbo s výkonom 390 kW.

Srdcom verzie BMW 850i xDrive bude kompletne prepracovaný vidlicový 8-valec 4,4 TwinPower Turbo s výkonom 390 kW a krútiacim momentom 750 Nm. To je v porovnaní s predchodcom známym z BMW M550i xDrive nárast o 50 kW a 100 Nm. To všetko pri zachovaní pôvodnej hmotnosti agregátu. Spojený bude výlučne s modernizovaným 8-stupňovým automatom Steptronic s rýchlejším radením a rozšírenými prevodovými pomermi. Pohon oboch náprav a aktívny zadný diferenciál sa majú postarať o smerovanie výkonu tam, kde je to optimálne. Emócie zvýši akustika výfuku s aktívnymi klapkami.

Novinkou bude zmiešaný profil pneumatík, ktorý sa spolu s väčším odklonom kolies podpíše pod mimoriadnu stabilitu. Vodič bude mať možnosť vyberať z viacerých jazdných režimov od Comfort až po Sport a Sport+, s ktorými sú zladené všetky trakčné systémy. Predaj odštartuje BMW ešte do konca tohto roka. Osmička v názve má odkazovať nielen na pôvodný modelový rad s výklopnými reflektormi, ale aj na ikonické modely, akými bol roadster Z8 či stále je karbónové plug-in hybridné kupé BMW i8.
BMW 8 - testy 2018
BMW 8 - testy 2018
+6BMW 8 - testy 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW 8
Články podľa značiek