Wey: Číňania vytvorili 25-ročnú spolujazdkyňu. Príde čoskoro

Čínska automobilka Wey predstavila v Pekingu hneď tri koncepty, no najzaujímavejšou technologickou vychytávkou bola jej holografická projekcia na palube štúdie Wey-X. Virtuálna „partnerka“ na cestách príde vraj už čoskoro.

04.05.2018 19:00
debata (3)
Koncept crossoveru Wey-X vás neočarí dizajnom,... Foto: Wey
Wey-X Concept - 2018 Koncept crossoveru Wey-X vás neočarí dizajnom, ale tým, čo skrýva na palube.

Čínske automobilky napredujú raketovým tempom. A podľa vzoru renomovaných európskych značiek zaplavili aj tento rok domáci autosalón v Pekingu nielen sériovými novinkami ale aj konceptmi. Napríklad aj z dielne značky Wey, patriacej pod krídla Great Wall Motors, ktorá sa pochválila až troma štúdiami. Nepochybne najfuturistickejšou bol crossover Wey-X. A aj najzaujímavejšou. A vari ani nie tým, že išlo o elektromobil s autonómnym riadením, ale vďaka technologickej vychytávke na palube.

Komunikácia s vozidlom prebieha pomocou... Foto: Wey
Wey-X Concept - 2018 Komunikácia s vozidlom prebieha pomocou rozhovoru s virtuálnou asistentkou. Zobrazená je pomocou holografickej projekcie.
Založená je na princípe holografie, ktorý sa zatiaľ v automobilovom priemysle príliš nepresadil. Číňania ho využili na projekciu virtuálnej asistentky. Ide o 25-ročnú ženu európskeho výzoru, ktorá sa má stať akousi virtuálnou spolujazdkyňou. S vodičom bude komunikovať a odpovedať mu na otázky. Zvládne aj jednoduché úlohy, ako napríklad zvýšiť hlasitosť rádia, zmeniť nastavenie klimatizácie či zadať cieľ do navigácie. Stačí, aby pasažier povedal svoju požiadavku asistentke. Ak sa obávate, že cudzia žena na palube môže odvádzať pozornosť od premávky, ste na omyle. Koncept Wey-X, ako sme spomínali, je vybavený autonómnym riadením na najvyššej úrovni SAE 5, čo znamená, že nepotrebuje volant ani pedále. Funkcia vodiča tu teda neexistuje, aj keby mal záujem prevziať vedenie vozidla. Kým však táto technológia je ešte hudbou budúcnosti, holografická spolujazdkyňa nie. Automobilka tvrdí, že ju chce ponúknuť ako súčasť príplatkov už v niektorom z ďalších modelov značky.
Wey-X Concept - 2018
Wey-X Concept - 2018
+2Wey-X Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #hologram #holografia #Wey #Way-X
Články podľa značiek