Ford: Nevidiaci budú cítiť krajinu. Vďaka inteligentnému oknu

Automobilka Ford prichádza so zaujímavou technológiou. Chce umožniť ľuďom so zrakovým postihnutím, aby si mohli v aute vychutnať výhľad. Namiesto očí však použijú prsty.

11.05.2018 16:00
debata
Systém transformácie obrazu z kamery na hmatový... Foto: Ford
Ford - Feel the View Systém transformácie obrazu z kamery na hmatový obraz funguje vďaka vibráciám a LED diódam.

Nová technológia Feel the View dokáže transformovať krajinu, ktorou auto prechádza, na monochromatický obraz. Používa pritom kameru, ktorú je možné uchytiť na ktorékoľvek okno. Obrazy, respektíve každý odtieň sivej je následne prenášaný na sklo pomocou špeciálnych LED diód a vibrácií v 255 rôznych stupňoch intenzity. Nevidiaci človek môže potom „prečítať“ profil okolia prstami, podobne ako pri Braillovom písme. Ford tvrdí, že sa tak môže doslova dotýkať scenérie a predstavovať si ju vo vlastnej mysli.

Systém sa zapne stlačením tlačidla na... Foto: Ford
Ford - Feel the View Systém sa zapne stlačením tlačidla na špeciálnom fotoaparáte prichytenom na okne.
„Snažíme sa zlepšiť život ľudí. Toto bola skvelá príležitosť, ako pomôcť nevidiacim cestujúcim a poskytnúť im nový zážitok z jazdy,“ povedal Mac Alu Staffi, hovorca americkej automobilky. „Technológia je síce pokročilejšia, ale samotný koncept je jednoduchý a môže premeniť bežné cesty na nezabudnuteľné.“ Projekt Feel the View vznikol v spolupráci so spoločnosťou Aedo, ktorá je startupom špecializujúcim sa na zariadenia určené nevidiacim. Zatiaľ ide síce len o fázu vývoja, ale automobilka nevylučuje možnosť nasadenia novej technológie do série v podobe príplatkov.
Ford - Feel the View
Ford - Feel the View
+2Ford - Feel the View

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Feel the View
Články podľa značiek