Nemecko poráža Nórsko v predaji elektromobilov

Doterajšia elektrická veľmoc Európy pravdepodobne príde o svoje výsadné postavenie. V Nemecku sa totiž v prvom štvrťroku predalo viac elektromobilov ako v dovtedajšej ekologickej bašte.

14.05.2018 16:00
debata (2)
Za prvé tri mesiace tohto roka sa z Nemecka... Foto: Tesla
Tesla - dobíjanie Za prvé tri mesiace tohto roka sa z Nemecka stal najväčší európsky trh elektrifikovaných vozidiel.

Podpora elektromobilov v Nórsku viedla k obrovskému počtu registrácií áut s nulovými emisiami. Asi by ste nenašli inú krajinu v Európe, kde by sa na čelných pozíciách v predajoch umiestňovali modely ako Nissan Leaf či dokonca drahá Tesla S a X. A to nehovoríme o segmente elektromobilov ale globálnych registráciách. Lenže aj Nóri si uvedomujú, že daňové úľavy a bonusy na nákup stoja štátnu kasu ročne nemalé prostriedky. A tak už pred troma rokmi začala debata o postupnom zrovnoprávnení elektromobilov a áut s konvenčnými pohonmi.

Možno aj dôsledkom toho prichádza Nórsko o status raja elektromobilov. V prvom štvrťroku ho totiž predbehlo v počte registrácií Nemecko, krajina, ktorá mala k elektromobilom dlhodobo konzervatívny postoj. Lenže zavedené dotácie, i keď zďaleka nie tak štedré ako na severe, viedli v spojení s najväčším európskym automobilovým trhom, k rekordným predajom elektrických áut. Za prvé tri mesiace tohto roka to bolo 17 574 kusov, čo je nárast v medziročnom porovnaní o 70 %. Vyplýva to z údajov európskeho združenia automobilových výrobcov ACEA.

To je v porovnaní s 35-percentným nárastom odbytu elektrických áut v Európe za minulý rok dvojnásobok. Vzhľadom k pripravovanej elektrickej ofenzíve nemeckých koncernov Volkswagen, Daimler aj BMW, možno predpokladať, že tento trend bude pokračovať aj v budúcnosti. Problém z toho môže mať americká Tesla, ktorá doteraz operovala v Európe bez vážnejších konkurentov. „Zlatý vek Tesly končí, čoskoro sa jej autá stanú len jednými z mnohých produktov,“ uviedol Juergen Pieper, analytik spoločnosti Bankhaus Metzles.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Nórsko #elektromobily
Články podľa značiek