VW schválil reorganizáciu. Značky rozdelí do skupín

Koncer Volkswagen čakajú pod taktovkou nového šéfa Herberta Diessa, ktorý nahradil vo funkcii Mathiasa Müllera, veľké zmeny. Napríklad aj štrukturálne rozčlenenie bohatého portfólia značiek.

14.05.2018 20:00
debata (1)
Do mainstreamovej skupiny Volume bude zaradená... Foto: Volkswagen
VW - logo Do mainstreamovej skupiny Volume bude zaradená spolu s Volkswagenom a Seatom aj česká Škoda.

Už minulý týždeň koncern oznámil, že svoje značky rozčlení do skupín nazvaných Volume, Premium a Super Premium. Až teraz však nový šéf najväčšieho európskeho výrobcu áut, Herbert Diess, spresnil, kam budú ktoré patriť. Skupinu Volume vytvorí VW, Seat a Škoda. Bude sem však patriť aj divízia Moia zameraná na moderné dopravné služby, napríklad na zdieľanie automobilov. Zaujímavosťou je, že za chod skupiny Volume bude zodpovedať priamo Herbert Diess.

Okrem neho plánuje koncern vymenovať v skupine Volume nového prevádzkového riaditeľa, ktorý sa bude starať o každodenný chod divízie. V skupine Premium bude len Audi, kým skupina Super Premium zjednotí Porsche, Bugatti, Bentley a Lamborghini. Cieľom rozsiahlej reštrukturalizácie je zníženie nákladov a urýchlenie vývoja v oblasti elektrického pohonu, automatizácie riadenia, digitalizácie a nových služieb. Diess tiež uviedol, že otvorená ostáva otázka predaja niektorých značiek.

Nového generálneho riaditeľa podporil predseda vplyvnej podnikovej rady Volkswagenu Bernd Osterloh. „Sme presvedčení, že s Diessom máme na palube správneho muža,“ napísal zamestnancom. Paradoxom je, že s Diessom mal v minulosti opakovane spory kvôli jeho snahe o znižovanie nákladov značky Volkswagen. Obvinil ho napríklad, že sa snaží využiť škandál Dieselgate ako zámienku na rušenie pracovných miest. Diess prišiel do koncernu VW v roku 2015 z BMW a bol od začiatku považovaný za budúceho šéfa celého koncernu. Doteraz šéfoval značke Volkswagen. Bolo o ňom známe, že je tvrdým kritikom odborov a veľkým zástancom úsporných opatrení.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #Herberta Diess
Články podľa značiek