Volvo S60: Zabudnite na diesel. Nový sedan ho už nedostane

Nové Volvo S60 má byť prvým modelom značky bez naftového motora. To je naozaj zvláštne, najmä ak nedávno predstavené kombi V60 má hneď dva.

18.05.2018 16:00
debata
Očakávaný sedan S60 už nedostane žiaden naftový... Foto: Volvo
Volvo V60 - 2018 Očakávaný sedan S60 už nedostane žiaden naftový motor. Dôvod však celkom nesúvisí s emisiami dieslov. Skôr ide o logistiku.

Volvo sa netají stratégiou postupného vyradenia naftových motorov z ponuky. Nahradiť ich majú hybridy a plug-in hybridy. Tak skoro to ale nebude. Veď od dieslov je doslova závislé. Vlani predstavoval ich podiel na celkovom predaji Volva v Európe až 78 %. To je síce o päť percent menej ako v roku 2016, ale stále príliš veľa na to, aby nad nimi švédska automobilka len tak zlomila palicu. Napriek tomu prichádza teraz s odvážnym vyhlásením, že nový sedan S60 bude prvým modelom značky bez naftového motora.

Naftové motory nahradí Volvo najmä plug-in... Foto: Volvo
Volvo V60 - 2018 Naftové motory nahradí Volvo najmä plug-in hybridmi. Nové kombi V60 má na výber dve sústavy.

To je naozaj prekvapujúce, pretože v Ženeve predstavené kombi V60, ktoré je technologickým dvojčaťom očakávaného sedanu, má aj napriek ponuke dvoch plug-in hybridných sústav hneď dve naftové verzie 2,0 D3 (110 kW) a 2,0 D4 (140 kW). Takže prečo kombi áno a sedan nie? Dôvod treba hľadať inde než v spomínanej stratégii. A súvisí skôr s dopytom a logistikou. Vlani totiž Volvo predalo v Európe 44 000 kusov kombi V60, ale len 8 000 kusov sedanov S60. A keďže nový sedan bude schádzať na rozdiel od kombi výlučne z liniek amerického závodu v Ridgeville, neoplatí sa kvôli takému množstvu montovať v USA naftové verzie.

Tak či tak je ale stratégia jasná. Volvo už ohlásilo, že nebude vyvíjať novú generáciu naftových motorov. Prednosť dostanú mild-hybridy so 48 V elektrickou sústavou, plug-in hybridy a čisté elektromobily, ktoré budú súčasťou všetkých nových modelových radov. Zmiznúť z ponuky majú do roku 2023. „Netvrdíme, že diesle sú špinavšie, sú ale komplikovanejšie a drahšie,“ vysvetlil tento krok prezident Volva Håkan Samuelsson. A dodal, že ich prispôsobenie nadchádzajúcim normám by bolo príliš nákladné. Príklad nového sedanu S60 to ale ešte celkom nie je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo S60 #Volvo V60
Články podľa značiek