Buddy: Samovražedné zariadenie je v predaji. Má oklamať autopilota!

Tak tu naozaj končia všetky „žarty“. Na trh v USA sa dostáva jednoduché zariadenie za 179 dolárov, ktoré oklame senzory autopilota. Vodič vraj zatiaľ môže piť kávu. Dôsledky môžu byť tragické.

18.05.2018 19:00
debata (4)
Jednoduchá náhrada ľudskej dlane, ktorá sa... Foto: Carl Reese@Youtube
Buddy - Autopilot Jednoduchá náhrada ľudskej dlane, ktorá sa prichytí na rameno volantu magnetmi, má oklamať senzory. Autopilot si potom myslí, že vodič drží ruky na riadení.
Automobilky investujú milióny dolárov do vývoja autonómneho riadenia. Zatiaľ sme na stupnici SAE na úrovni 2 z celkovo piatich. Autá teda dokážu prevziať niektoré funkcie vodiča, napríklad v kolónach, asistovať pri udržiavaní jazdných prúdoch či samy zaparkovať. A dokázali by aj viac, lenže proti stojí legislatíva. A to je dobré. Príklady havárií amerických elektromobilov Tesla vybavených systémom Autopilot, ktorý išiel nad rámec schopností samotnej technológie, to len dokazuje. Vodiči tak musia mať ruky na volante. Ak sa tak nedeje, sú vyzvaní zvukovým a grafickým upozornením. Inak samé zastanú.

Teraz sa však v USA dostáva na trh produkt, ktorý má oklamať riadiacu jednotku autonómnych systémov. Stačí na rameno volantu prichytiť akúsi magnetickú imitáciu dlane a autopilot si myslí, že vodič drží volant. Potom má vozidlo dlhodobo pracovať v autonómnom režime. Zariadenie za 179 dolárov s názvom Autopilot Buddy je v ponuke pre modely Tesla S a Tesla X, firma však už pracuje aj na verzii pre Teslu 3. Za tragické následky takéhoto počínania nechce však niesť zodpovednosť, a tak vopred upozorňuje, že Buddy odporúča používať len na uzavretých okruhoch, čo je čistý alibizmus.

Problémom je, že sa nájde mnoho šialencov, ako to už ukázali prípady v USA, ktorí sa nebudú zdráhať preceňovať schopnosti Autopilota Tesly. A ešte horšie je, že tým ohrozia nielen vlastný život, ale aj život iných účastníkov cestnej premávky. Súčasná elektronika pritom zatiaľ nedokáže identifikovať, či má vodič ruky na volante, alebo používa túto nebezpečnú hračku. Tesla dokáže prevziať riadenie maximálne na tri minúty, s Autopilotom Buddy, by to však malo byť aspoň na diaľniciach prakticky neobmedzene dlho.
Buddy - Autopilot
Buddy - Autopilot
+2Buddy - Autopilot

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #autopilot #Buddy
Články podľa značiek