DS3 Crossback: Prvý elektromobil značky príde do Paríža

Elektrickú ofenzívu odštartuje koncern PSA na jesennom autosalóne v Paríži. Pod značkou DS tu predstaví prvý čistý elektromobil postavený na úplne novej platforme e-CMP. Pôjde o malý crossover.

30.05.2018 19:00
debata
Malý crossover DS 3 Crossback bude prvým... Foto: DS
DS 7 Crossback - skica Malý crossover DS 3 Crossback bude prvým elektromobilom novej generácie koncernu PSA. (ilustračná snímka)
Nie je tajomstvom, že aj napriek rezervovanému vzťahu šéfa koncernu PSA, Carlosa Tavaresa k elektrickej budúcnosti automobilového priemyslu pripravuje táto skupina veľkú ofenzívu elektromobilov. Do roku 2025 budú všetky jej nové modely hybridy alebo čisté elektromobily. Týkať sa to bude značiek Citroën, Peugeot, DS aj nedávno začleneného Opela. Prvým zástupcom novej generácie sa stane elektrický crossover DS 3 Crossback, ktorý má debut naplánovaný už na septembrový autosalón v Paríži.

Novinka vznikne na novej elektrickej platforme e-CMP (Common Modular Platform), ktorú vyvinulo PSA spolu so svojím čínskym partnerom Dongfeng. Táto ázijská automobilka je zároveň druhým najväčším akcionárom PSA. Nové základy využije viacero elektromobilov segmentu B a C vrátane tých čínskych. Podľa britského Auto Expressu bude mať malý prémiový crossover batérie s kapacitou 50 kWh, čo mu umožní dojazd do vzdialenosti približne 450 km.

Výber značky DS pre uvedenie prvého elektromobilu PSA, teda ak nepočítame modely Peugeot iOn a Citroën C-Zero odvodené z Mitsubishi iMiEV, je logický. Dôvodom je vysoká cena akumulátorov, a teda aj celého vozidla, ktorú zákazníci lepšie akceptujú v prémiových modeloch. Až po tom, čo klesnú náklady na nákup elektrických komponentov, vzniknú ďalšie elektromobily pod značkami Citroën a Peugeot. Logický je aj výber triedy crosoverov, ktorej popularita neustále rastie.

Podľa Auto Expressu bude DS 3 konkurentom pre Audi Q2 a má mať na rozdiel od súčasných modelov DS, akými sú napríklad DS 7 Crossback, plne autonómny dizajn. V ponuke s najväčšou pravdepodobnosťou nahradí súčasný malý 3-dverový hatchback DS 3, ktorý má na konte už osem rokov kariéry a je tak najstarším modelom odčlenenej divízie DS. Tá je momentálne oveľa viac úspešná v Číne ako v Európe. No aj pre starý kontinent chystá okrem DS 3 Crossbacku novú vlakovú loď DS 8.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #PSA #DS #DS 3 #DS 3 Crossback
Články podľa značiek