Ford Mach 1: Elektrický crossover chce ťažiť z Mustanga

Ani Ford neminie elektrifikácia. Prvý moderný elektromobil predstaví už o dva roky. Názov si požičia z legendárneho pony caru.

29.05.2018 16:00
debata
Pripravovaná elektrická novinka Fordu by mala... Foto: Ford
Ford Mach 1 Pripravovaná elektrická novinka Fordu by mala prejsť na jedno nabitie približne 480 km. Predpokladáme tak kapacitu akumulátorov okolo 60 kWh.

Ford má s elektromobilmi nejaké tie skúsenosti. Najmä vďaka Focusu Electric, ktorý predstavil v roku 2011. Veľkú dieru do sveta s týmto ekologickým derivátom sériového hatchbacku však nespravil. Elektrická budúcnosť automobilky má patriť celkom inému modelu. A Ford na ňom už intenzívne pracuje. Nový Mach 1 bude, ako inak, batériovým crossoverom. Jeho imidžu má pomôcť odkaz na legendárny Ford Mustang Mach 1, i keď, paradoxne, poháňané má mať len predné kolesá. Aspoň podľa prvých neoficiálnych informácií britského Auto Caru.

Kompaktný zvýšený hatchback má naozaj niesť štylistické prvky Mustanga a na jedno nabitie prejsť približne 480 km. Dobrou správou je, že s ním automobilka počíta ako s globálnym modelom, teda aj v Európe. V USA by sa mal predstaviť už na budúci rok a na starom kontinente o rok neskôr. A nebude sám. Aj Ford totiž plánuje veľkú elektrickú ofenzívu, i keď v týchto aktivitách za konkurenciou mierne zaostáva. Pomôcť dohnať zameškané majú astronomické investície vo výške 11 miliárd dolárov.

Výsledkom bude portfólio šestnástich elektromobilov a dvadsiatich štyroch hybridov vrátane elektrifikovaných modelov Mustang či pikapu F-150. Práve Mach 1 bude prvou lastovičkou. Časť z obrovskej investície putuje okrem vývoja aj do modernizácie závodu v Michigane, ktorý sa má stať hlavným „elektrickým“ stanom automobilky. Bližšie informácie o elektrickom Forde Mach 1 zatiaľ automobilka neposkytla. Stačiť nám musí jediná ilustrácia naznačujúca atraktívny crossover.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Ford #Ford Mach 1
Články podľa značiek