Kamaz dodá Moskve 100 elektrických autobusov. A prídu ďalšie

Aj Moskva musí bojovať so smogom. Jej ambíciou je nasadiť do dvoch rokov v hromadnej doprave až 600 elektrických autobusov. Víťazom výberového konania sa stal domáci Kamaz.

31.05.2018 16:00
debata (3)
Ruský výrobca nákladných áut a autobusov už... Foto: Kamaz
Kamaz-6282 - elektrický autobus Ruský výrobca nákladných áut a autobusov už predstavil svoj elektrobus Kamaz-6282, ktorý má na jedno nabitie zvládnuť približne 100 km.

Rusko síce nepatrí k lídrom ekologickej dopravy, no aspoň Moskva chce vyhlásiť vojnu smogu. Tamojšia spoločnosť Mosgotrans, ktorá prevádzkuje mestskú hromadnú dopravu, má preto ambiciózny plán. Do roku 2019 plánuje nasadiť do ostrej prevádzky až 600 elektrobusov a o dva roky neskôr už nekupovať autobusy poháňané spaľovacími motormi.

Rýchlonabíjacie stanice umožnia dobitie... Foto: Kamaz
Kamaz-6282 - elektrický autobus Rýchlonabíjacie stanice umožnia dobitie elektrobusu na plnú kapacitu od šiestich do dvadsiatich minút.

Jedným z víťazov výberového konania je aj ruský Kamaz. Ten dodá prvých sto kusov elektrifikovaných autobusov Kamaz-6282, pričom prvé začnú jazdiť už na jeseň. Dvojnápravové autobusy s dĺžkou 12 155 mm a kapacitou 85 cestujúcich budú vybavené elektromotormi, ktoré umožnia jazdu maximálnou rýchlosťou 75 km/h. Kapacita li-ion batérií má stačiť na dojazd približne 100 km.

Nabíjanie na plnú kapacitu bude trvať od šiestich do dvadsatich minút. Kamaz bude zároveň dodávateľom rýchlonabíjacích staníc a zabezpečí servis autobusov aj nabíjačiek počas pätnástich rokov. Cestujúci budú ťažiť nielen z tichej prevádzky, ale aj z klimatizovaného interiéru a bezplatného Wi-Fi pripojenia. Ďalších 100 autobusov má dodať konkurenčný GAZ.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kamaz #elektrický autobus #elektrobus
Články podľa značiek