VW a Apple spolupracujú. Výsledkom bude autonómna dodávka

Koncern Volkswagen pracuje na mohutnej elektrickej ofenzíve aj na autonómnych technológiách. Korunu týmto snaženiam má nasadiť spolupráca s americkým Applom. Pre jeho imidž by to bolo prospešné.

04.06.2018 16:00
debata
Nová autonómna dodávka VW Transporter s... Foto: Volkswagen
VW I.D. Buzz Concept - 2017 Nová autonómna dodávka VW Transporter s technológiou autopilota od Apple má začať prevádzku už do konca roka na trase medzi dvoma areálmi v Silicon Valley. (ilustračná snímka)
Najväčší európsky automobilový koncern to síce ešte nepotvrdil, ale bez vetra sa ani lístok nepohne. Vraj spolupracuje s americkým Applom. Napokon šéfdizajnér Klaus Bischoff už pred časom naznačil, že dizajn nových elektromobilov značky bude inšpirovaný práve výrobkami Applu, konkrétne estetikou telefónov iPhone a tabletmi iPad. Náznakom boli už predstavené koncepty I.D., I.D. Crozz či I.D. Buzz. Len pri tom však neostane. Podľa New York Times už obe spoločnosti spolupracujú na vývoji autonómnej dodávky Transporter.

Vraj nejde o úplnú novinku. Kooperácia má prebiehať už od vlaňajšieho roku. K slovu sa konečne dostane aj spoločnosť Italdesign, ktorá je roky v košiari koncernu VW. Práve tá má upraviť Transporter tak, aby vyhovoval autonómnym technológiám vrátane potrebných radarov, kamier a ďalších nevyhnutných senzorov. Zmeniť sa má kabína, palubná doska aj sedadlá. O pohon sa postarajú elektromotory. Autonómne Transportery nasadí Apple v doprave zamestnancov medzi dvoma areálmi v Silicon Valley.

Hoci budú vozidlá schopné plne autonómnej prevádzky, na palube zostane vodič či skôr „operátor“, ktorý bude dohliadať na bezpečnosť a prácu systémov. Projekt má byť vo vysokom štádiu vývoja, pričom Apple využil pracovné tímy zo zrušeného projektu Apple Car. Podľa New York Times budú prvé autá hotové ešte tento rok. Mnohí však tento termín považujú za príliš optimistický. Z toho istého zdroja pochádza aj informácia, že Apple skúšal spoluprácu s viacerými automobilkami. V hre bolo BMW, Nissan či McLaren.

Tieto rokovania však zlyhali na tom, že americká spoločnosť chcela kontrolovať a spracovávať dáta získané od užívateľov autonómnych vozidiel, s čím partneri nesúhlasili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Volkswagen #VW #VW Transporter
Články podľa značiek