Zakážu Teslu v Maďarsku? Soros vstupuje do americkej automobilky!

Známy multimiliardár maďarského pôvodu George Soros investoval 35 miliónov dolárov do dlhopisov automobilky Tesla. S americkým výrobcom elektromobilov to teda nemusí byť až také zlé. Čo na ale to maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý sa nedávno prezentoval protisorosovským zákonom? Zakáže v krajine aj Muskove autá?

01.06.2018 19:00
Nákup konvertibilných dlhopisov americkej Tesly... Foto: Tesla
Tesla S - Budapešť Nákup konvertibilných dlhopisov americkej Tesly spoločnosťou Soros Fund Managment je dobrým signálom. S výrobcom elektromobilov to teda nemusí byť až také zlé, ak mu verí aj skúsený multimiliardár.
O americkej Tesle sa z dôvodu katastrofálnej finančnej situácie a neschopnosti rozbehnúť výrobu kľúčového modelu 3 v plnej kapacite šušká, ako o adeptovi na krach. Viacerí analytici si neberú servítku pred ústa a bankrot očakávajú tento rok. Trpezlivosť dochádza už aj investorom. Spoločnosť CtW Investment Group, ktorá ich zastupuje, volá po zásadnej reštrukturalizácii predstavenstva Tesly. Stavia sa proti opätovnému zvoleniu troch súčasných členov vedenia, ktoré sa očakáva ešte tento mesiac.

Podľa šéfa CtW Investment Group Dietera Waizeneegera "Tesla miesto toho, aby priznala potrebu nezávislého a efektívneho riadenia, znova nominovala troch riaditeľov, ktorí stelesňujú jej zlyhanie.“ Hovorí nielen o Elonovi Muskovi, ale aj jeho bratovi Kimbalovi a o Jamesovi Murdochovi, šéfovi 21st Century Fox, ktorý vraj nemá dostatok skúseností s automobilovým priemyslom. Akcionári tiež tlačia na Teslu, aby odstránila problémy s výrobou modelu 3, zastavila fluktuáciu kľúčových vedúcich pracovníkov a vyriešila spory v súvislosti s nehodami svojich elektromobilov, ktoré boli vybavené systémom Autopilot.

Budúcnosť automobilky je tak v súčasnosti na vážkach, a nepomáha ani priam fanatická lojalita zákazníkov. O to prekvapujúcejší je krok amerického multimiliardára maďarského pôvodu Georgea Sorosa. Ten totiž oznámil, že v prvom štvrťroku investoval 35 miliónov dolárov do nákupu konvertibilných dlhopisov tohto amerického výrobcu elektromobilov. Tie môžu byť vymenené za akcie Tesly vo vopred stanovenom pomere. To je dobrý signál. Skúsený investor by iste nemíňal peniaze za vopred stratový obchod. Investícia prebehla prostredníctvom spoločnosti Soros Fund Management.

Sorosovi to umožní väčšiu participáciu v rámci hospodárenia americkej spoločnosti. Práve tieto peniaze by mohli pomôcť rozbehnúť zastavenú výrobu modelu 3. Cieľom odstávky je optimalizovať výrobný proces. S trochou zveličenia sa núka už len paralela s najnovšími krokmi maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý sa minulý týždeň „blysol“ ohlásením zákona „Zastavme Sorosa“, ktorého cieľom je trestať podporu ilegálneho prisťahovalectva. Za ňou vidí Orbán tretí sektor, financovaný aj z peňazí amerického multimiliardára. Budú sa teda za migrantov v Maďarsku považovať aj americké elektromobily Tes­la?

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Tesla #George Soros
Články podľa značiek