Putin sa pochválil limuzínou Aurus princovi Abú Dhabí. Ten nešetril chválou

Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa splnil sen. Od inaugurácie jazdí na ruskej štátnej limuzíne Aurus Senat. Teraz ju ukázal korunnému princovi z Abú Dhabí. Bol z nej ohromený. Je možné, že si ju objedná.

09.06.2018 09:00
debata (191)
Nová štátnická limuzína má dĺžku 6,6 metra,... Foto: Kortege
Aurus Senat Nová štátnická limuzína má dĺžku 6,6 metra, hybridný pohon a balistickú ochranu.

Začiatkom mája sa svetu predstavila nová ruská štátnická limuzína Aurus Senat. Lepšia príležitosť ako inaugurácia ruského prezidenta Vladimira Putina na premiéru snáď ani byť nemohla. Video slávnostnej jazdy obletelo celý svet. Lenže interiér pancierovaného prezidentského špeciálu s dĺžkou 6,6 metra, ktorá prináša Aurusu Senat titul najdlhšej štátnickej vlajkovej lode, ostával tajomstvom. Až doteraz. Putin totiž svoju novú „hračku“ ukázal korunnému princovi Mohammedovi bin Zayed Al Nahyanovi z najbohatšieho emirátu Abú Dhabí. A to počas jeho oficiálnej návštevy Moskvy.

Ruský prezident Vladimir Putin umožnil... Foto: Kortege
Aurus Senat Ruský prezident Vladimir Putin umožnil zahraničnej návšteve z Abú Dhabí vyskúšať si čestné miesto.

Ten prejavil záujem vidieť pýchu kremeľskej garáže na vlastné oči. Ruský prezident hosťovi otvoril dvere a dokonca ho nechal vyskúšať si čestné miesto za spolujazdcom. Putin si sadol na ľavé krajné zadné sedadlo. Princ Al Nahyan nešetril chválou. Vyjadril sa, že Aurus je veľmi pohodlný. Prítomní reportéri dokonca zaznamenali poznámku o tom, že sa mu Putinova limuzína páči viac ako jeho Mercedes-Benz. Možno išlo len o zdvorilosť, no v každom prípade vďaka novým záberom vieme, že pancierovaný Aurus má v zadnej časti dva rady sedadiel otočené proti sebe a množstvo luxusu.

Otázkou ostáva, či sa Al Nahyan s prakticky neobmedzeným rozpočtom rozhodne objednať Aurus Senat aj pre svoje potreby. Možné to je, Projekt Kortež, ktorý odštartoval už v roku 2012 za štedrej pomoci ruskej vlády, počíta totiž s výrobou piatich tisícok kusov. Okrem pancierovanej vládnej limuzíny vzniknú aj menej okázalé verzie a dokonca SUV a MPV. To všetko umožňuje modulárna platforma EMP, na ktorej je Aurus postavený. Dodávky domácim zákazníkom sa začnú v prvom štvrťroku 2019 a od roku 2020 sa má Aurus vyvážať do zahraničia. Teda, ak oň bude záujem. Postará sa o to špeciálne založená spoločnosť.

Ešte tento rok má vzniknúť 70 exemplárov. Ten budúci narastie produkcia na 200 a za dva roky na 300 kusov ročne. Výrobu zabezpečuje spoločnosť Sollers, ktorá je vlastníkom firmy UAZ. Zaujímavosťou Aurusu Senat je jeho pohon, okolo ktorého doteraz panovali nejasnosti. Ruské výskumné stredisko NAMI, ktoré sa podieľalo na vývoji, však potvrdilo, že ide o hybrid, kombinujúci 4,4-litrový 8-valec naladený na 440 kW, elektromotor a 9-stupňovú automatickú prevodovku. Z tohto pohľadu ide teda o moderné auto. Potvrdený je aj pohon oboch náprav. V budúcnosti má prísť 12-valcová verzia so 6,6-litrovým motorom a výkonom 625 kW.

Na škodu určite nebude, veď tento špeciál s dĺžkou 6 625, šírkou 2 000 a výškou 1 695 mm má s ochranným pancierom hmotnosť 6,5 tony.

© Autorské práva vyhradené

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Kortež #Aurus #Aurus Senat #Kortege
Články podľa značiek