Dopravné kužele: Tie britské vedia, čo žiadne iné!

Čo sa dá vymyslieť na obyčajnom dopravnom kuželi? Tak to by ste sa divili. Tieto sa rozmiestnia samy. Ochránia životy a vodičom ušetria stres.

13.06.2018 16:00
debata
Diaľkovo ovládané cestné kužele sú vybavené... Foto: Costain Group
Dopravné kužele Diaľkovo ovládané cestné kužele sú vybavené mobilným podvozkom. Vďaka nemu ich možno umiestniť na ceste na diaľku bez rizika zranenia zamestnancov.

Dopravný kužeľ sa za svoju existenciu prakticky nezmenil. Okrem materiálu. „Padáka“ dostal plech aj laminát. Tie najnovšie sú z plastu alebo gumy. Inak nič nového. Vo veľkej Británii sa však zrodili kužele budúcnosti. Dokážu to, čo žiadne iné. Sú totiž robotické. To znamená, že sa rozmiestnia samy. Sú ovládané na diaľku a disponujú mobilným podvozkom s elektromotorom a batériou. Novú generáciu tohto dopravného značenia vyvinula britská spoločnosť Costain Group. A dôvod je celkom logický.

Mobilné kužele sú rýchlejšie a flexibilnejšie... Foto: Costain Group
Dopravné kužele Mobilné kužele sú rýchlejšie a flexibilnejšie ako tie umiestňované manuálne. Zúženie cestného prúdu trvá s nimi menej ako minútu.

Rozostavanie klasických kužeľov, napríklad pri zúžení jazdného prúdu alebo pri vyznačení prekážky na ceste, je totiž pomerne nebezpečné. Ak sa umiestňujú manuálne, sú pracovníci vystavení riziku. Tie nové to však zvládnu samy. Navyše za oveľa kratší čas. Podľa Richarda Gollegeho, ktorý na projekte spolupracoval, trvá manuálne zúženie prúdu približne 15 minút. Mobilné kužele, ktoré sa pohybujú rýchlosťou 6,4 km/h, čo je rýchla chôdza, to zvládnu za menej ako minútu.

Výhodou je aj ich flexibilita. Kužele totiž možno umiestniť a stiahnuť oveľa častejšie. Napríklad aj počas prestávky. A teda ich využiť len v čase, keď je to potrebné. Tie bežné musia často čakať až do príchodu pracovníkov, čo znamená, že sú na ceste aj vtedy, keď by už mohla slúžiť svojmu účelu. To je dobrá správa pre motoristov, ktorí stratia menej času v kolónach. Zatiaľ sa kužele ovládajú pomocou diaľkového ovládača, ale podľa Costain Group patrí budúcnosť autonómnym kužeľom s GPS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dopravný kužeľ
Články podľa značiek