Škoda Kodiaq RS: Ostré SUV už testujú. Bude na naftu

Okrem Octavie RS dnes v portfóliu českej automobilky nenájdete žiaden ostrý model. Čoskoro sa to však zmení. Chystá sa Kodiaq RS.

15.06.2018 12:00
debata
Prototypy Kodiaqu sa už preháňajú s ľahkým... Foto: Auto Express
Škoda Kodiaq RS - Nurburgring Prototypy Kodiaqu sa už preháňajú s ľahkým maskovaním. Aj na Nurburgringu.

V minulosti okorenila Škoda svoj výrobný program dvoma športovými modelmi. Fabiou RS a Octaviou RS. Menší zo súrodencov sa však s príchodom tretej generácie Fabie z ponuky vytratil. Oveľa úspešnejšie boli „vytunené“ a cenovo dostupnejšie Fabie Monte Carlo, i keď bez koní navyše. Čoskoro sa však rodina RS predsa len rozrastie. Lenže nie o Fabiu. Už vlani sa totiž šéf vývoja Škody Christian Strube vyjadril, že v modeloch RS vidí veľký potenciál.

„Octavia RS je pre nás dobrým ambasádorom. Teraz však diskutujeme o Superbe RS a Kodiaqu RS. Za tieto autá náš technický tím bojuje,“ povedal doslovne Strube. A zdá sa, že boj vyhral, pretože Kodiaq RS už absolvuje jazdné skúšky. Ak však čakáte benzín pod kapotou, ste na omyle. Ostrá verzia dostane dvakrát preplňovaný diesel 2,0 BiTDI s výkonom 176 kW, 7-stupňovú dvojspojkovú prevodovku DSG a k tomu pohon oboch náprav. Bude teda silnejší ako v súčasnosti najvýkonnejší benzínový motor 2,0 TSI (132 kW).

Podľa Strubeho jazdí novinka „úžasne“. RS sa má líšiť aj dizajnom. Úpravami pôjde pritom nepochybne nad rámec športovej verzie Sportline. Očakávajú sa nové nárazníky, väčšie kolesá, športové výfuky a mnoho interiérových doplnkov vrátane športových sedadiel a volantu. Bohatšia má byť aj výbava, takže cena sa s ľahkosťou prehupne cez hranicu 40 000 eur. Na trh má doraziť ešte tento rok. Premiéru tak možno očakávať na jeseň v Paríži. Až časom by sa mohol Kodiaq RS objaviť s benzínovým 4-valcom 2,0 TSI z Golfu R, naladeným na 228 kW.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda-Auto #Škoda Kodiaq #Škoda Kodiaq RS
Články podľa značiek