Dieselgate: VW dostal v Nemecku najvyššiu pokutu v histórii. Prijal ju bez váhania

Nemecká prokuratúra vymerala koncernu Volkswagen pre emisný podvod pokutu vo výške jednej miliardy eur. Volkswagen to prijal a priznal zodpovednosť.

14.06.2018 19:30
debata (3)
Na zahladenie emisného škandálu si Volkswagen... Foto: Volkswagen
VW TDI Na zahladenie emisného škandálu si Volkswagen vyčlenil 28,5 miliardy eur. Najnovšia pokuta v nich však ešte nie je zahrnutá.

Podľa agentúry Reuters ide o jednu z vôbec najvyšších pokút, akú kedy nemecké úrady uložili nejakému podniku. Prokuratúra v nemeckom Braunschweigu dospela k záveru, že Volkswagen sa dopustil pochybenia pri dohľade nad činnosťou divízie motorov. „Volkswagen pokutu po dôkladnom preskúmaní prijal a nepodnikne voči nej žiadne právne kroky. Koncern sa tak hlási k svojej zodpovednosti za dieselovú krízu,“ uviedla automobilka.

V dôsledku udelenia pokuty bude ukončené priestupkové konanie proti automobilke. Na rozdiel od trestnoprávneho konania, ktoré môže byť namierené iba proti osobám, môže priestupkové konanie vyústiť do pokút voči podnikom. Podľa prokuratúry možno pokutu udeliť, pokiaľ sa zistí, že „nevyhnutné kontrolné opatrenia boli úmyselne či z nedbanlivosti opomenuté, takže došlo k závažnému porušeniu povinností“.

V nemeckom právnom systéme ide o jednu z mála možností, ako pokutou priamo potrestať podnik za chybný postup finančne zodpovedných pracovníkov, uviedla prokuratúra. Šéf koncernu Herbert Diess uviedol, že Volkswagen stále pracuje na prekonaní emisného škandálu. „Je nevyhnutné uskutočniť ďalšie kroky k obnoveniu dôvery vo firmu a v automobilový priemysel,“ vyhlásil.

V USA koncern Volkswagen uzavrel začiatkom vlaňajšieho roka dohodu o urovnaní emisného škandálu. Súhlasil so zaplatením 4,4 miliardy dolárov. Celkové náklady na riešenie kauzy sú však podstatne vyššie. Okrem pokút obsahujú aj výdavky na zvolanie dotknutých áut kvôli úprave či odškodné pre majiteľov vozidiel a predajcov. Na zahladenie následkov emisného podvodu si automobilka vyčlenila 28,5 miliardy eur. Najnovšia pokuta v nej však nie je zahrnutá. Preto sa premietne do hospodárskych výsledkov podniku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #pokuta #VW #dieselgate
Články podľa značiek