Čína krotí elektromobily. Prerastajú jej cez hlavu

Čína chce byť technologickým lídrom v oblasti elektromobility. Už budúci rok sa musia podieľať hybridy a elektromobily na celkových tržbách automobiliek desiatimi percentami. Má to ale aj odvrátenú stránku. Čína totiž zápasí s „bezhlavým“ rozvojom tohto sektoru.

21.06.2018 12:00
debata (1)
Čína je najväčším trhom pre elektromobily.... Foto: Chinaauto
Čína - elektromobily Čína je najväčším trhom pre elektromobily. Masívna podpora tohto sektoru však priniesla neželanú expanziu výrobcov elektrických vozidiel.

Čínska vláda masívne podporuje produkciu elektromobilov a hybridných vozidiel. Chce byť celosvetovou jednotkou. Už dávnejšie prijala povinné kvóty, ktoré predpisujú výrobcom áut produkujúcich v Číne, aby od roku 2019 predstavovali ich tržby z ekologických áut minimálne 10 %. Od roku 2020 sa táto kvóta zvýši dokonca až na 12 %. Za nedodržanie hrozia výrobcom prísne sankcie. Pritom už dnes je Čína najväčším trhom elektromobilov na svete.

Len za prvých päť mesiacov putovalo k zákazníkom 328 000 takzvaných energetických vozidiel, teda prevažne elektromobilov a plug-in hybridov, čo znamená medziročný rast o 141,6 %. V závere vlaňajšieho roka ich jazdilo v Číne približne 1,8 milióna, čo je viac ako polovica z celosvetových registrácií. Má to však aj odvrátenú stránku. Veľkorysé subvencie zamerané na výrobu regionálnych producentov prispeli k nadmerným kapacitám a nízkej efektivite výroby.

Podľa marcových údajov tam 102 firiem vyrába 355 rôznych typov ekologických áut. Preto chce podľa Národnej rozvojovej a reformnej komisie (NDRC) vláda vniesť do tohto sektoru poriadok. A to tak, že upraví parametre pre vstup, posilní zodpovednosť firiem a vládny dohľad nad podnikmi. Obáva sa totiž, že rýchlosť, s akou sa objavujú rôzne konštrukcie vozidiel, sa pre výrobcov môže stať brzdou v snahe o expanziu. Tamojšie ministerstvo priemyslu už z tohto dôvodu zrušilo daňové úľavy pre takmer 2 000 projektov elektromobilov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #elektromobily
Články podľa značiek