Mercedes-Benz EQC: SUV na ‘baterky‘ sa predvádza v Španielsku. V maskáčoch

Už na budúci rok by mal na trh doraziť prvý elektromobil Mercedesu-Benz novej generácie. Rodina EQ odštartuje modelom EQC. Ako inak, pôjde o módne SUV, ktoré zaútočí nielen na Teslu X, ale aj na Jaguar E-Pace. Finálne parametre dolaďuje stuttgartská automobilka na Pyrenejskom polostrove.

22.06.2018 19:00
debata
Celkovo dvesto predsériových prototypov... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQC - prototypy 2018 Celkovo dvesto predsériových prototypov elektrického SUV EQC absolvuje náročné jazdné skúšky. Tentoraz v horúcom Španielsku.

Ide do tuhého. Mercedes-Benz stojí pred bránami elektrickej budúcnosti. Zabudnite na jeho nesmelé pokusy v podobe elektrického derivátu triedy B. Od budúceho roka odštartuje veľkú elektrickú ofenzívu. Ambasádorom ekologického pohonu novej generácie sa stane Mercedes-Benz EQC, vychádzajúce z dva roky starého konceptu Generation EQ. Na svet sa teda derie SUV s nulovými emisiami. A keďže elektromobily sú z pohľadu rentability stále prechádzkou po tenkom ľade, nesmie nechať automobilka nič na náhodu.

Aj preto podstupuje jej nováčik náročné testy. Predsériové prototypy už jazdili v ukrutnej zime Švédska, vo Fínsku, ale aj v spaľujúcich horúčavách Dubaja, Južnej Afriky či v USA a Číne. Celkovo ich má automobilka k dispozícii dvesto. A teraz prišlo na rad Španielsko, z ktorého nám Mercedes-Benz ponúka oficiálne snímky. Samozrejme, zatiaľ s kamuflážou. Preveruje tu celkové nastavenie vozidla a najmä efektivitu klimatizácie a chladiaceho systému pre batérie. Technických informácií je však zatiaľ pramálo.

Sériová novinka by mala mať akumulátory s... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQC - prototypy 2018 Sériová novinka by mala mať akumulátory s kapacitou minimálne 70 kW a elektromotory s výkonom 300 kW.

Vychádzať môžeme len zo spomínaného konceptu, ktorý mal batérie s pomerne skromnou kapacitou 70 kWh od Deutche Accumotive a dva elektromotory s celkovým výkonom 300 kW. Takže štúdia akcelerovala na stovku pod päť sekúnd a na jedno nabitie prešla 500 km. Možno očakávať, že vývoj v oblasti akumulátorov sa ešte postará o zvýšenie kapacity a tiež dojazdu. Základom je nová elektrická platforma a rozsiahla unifikácia so sériovým modelom GLC. Vďaka dizajnu so zaslepenou a podsvietenou lesklou maskou si ich však určite nepomýlite.

Mercedes-Benz EQC bude však len prvou lastovičkou. Nasledovať má celá rodina elektromobilov divízie EQ (Electric Intelligence). Po SUV dorazí ako druhý hatchback EQA, ktorý ukázala automobilka v podobe rovnomennej štúdie vlani na septembrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Už v roku 2022 by malo byť v portfóliu desať čisto elektrických modelov.
Mercedes-Benz EQC - prototypy 2018
Mercedes-Benz EQC - prototypy 2018
+9Mercedes-Benz EQC - prototypy 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz EQC
Články podľa značiek