Nobe 100: Estónska trojkolka hýri pôvabom. A má zvláštny pohon 3x3

Elektromobily sú jednoduchšie ako autá so spaľovacím motorom. To umožňuje vstúpiť na trh celkom novým firmám. Jednou z nich je aj estónska spoločnosť Nobe Cars. Do dvoch rokov chce spustiť výrobu elektrickej trojkolky.

22.06.2018 16:00
debata (7)
Dizajn Nobe 100 sa naozaj vydaril. Vanie z neho... Foto: Nobe Cars
Nobe - 100 Dizajn Nobe 100 sa naozaj vydaril. Vanie z neho atmosféra päťdesiatych rokov, keď sa Európa stavala na kolesá.

Za týmto projektom stojí Roman Muljar, nadšenec pre elektromobily, a technická univerzita v Tallinne. Výsledkom dvojročného úsilia, ktoré odštartovalo v marci 2016, je pôvabná elektrická trojkolka Nobe 100. Dizajnom odkazuje na legendárne „buble cars“ z povojnových čias, keď sa Európa stavala na kolesá pomocou tých najkurióznejších, ale aj najmä najlacnejších áut. To však neznamená, že nemôže byť krásna. Práve naopak. Prednou maskou pripomína taliansky štýl, najmä dobové Alfy Romeo, a pri pohľade na zadné panoramatické okno si zas možno spomeniete na Chevrolet Corvette.

Interiér je navrhnutý v rovnakom duchu. V... Foto: Nobe Cars
Nobe - 100 Interiér je navrhnutý v rovnakom duchu. V časoch digitalizácie pôsobí až relaxačne jednoducho.

Nechýba ani dvojfarebné lakovanie karosérie, množstvo chrómu vrátane spätných zrkadiel či módne biele pruhy na pneumatikách. A ak si chcete užívať vietor vo vlasoch, stačí demontovať strešný panel. V kontraste s retroštýlom stoja moderné diódové svetlá. Tie zadné tvorí efektný úzky svetelný pás. Technika je inovatívnejšia, ako by ste čakali. Nobe 100 totiž počíta s avantgardným pohonom 3×3. Elektromotory čerpajúce energiu z li-ion akumulátorov, umiestnených pod prednými sedadlami, totiž poháňajú všetky tri kolesá.

Prekvapením je, že Nobe 100 počíta s pohonom... Foto: Nobe Cars
Nobe - 100 Prekvapením je, že Nobe 100 počíta s pohonom všetkých troch kolies. To by znamenalo slušné jazdné vlastnosti.

A trojka je príznačná aj pre interiér. Zmestí sa doň trojica pasažierov. Aj tu dýcha atmosféra päťdesiatych rokov. Sú tu klasické „budíky“ a drevené obklady. Nič také ako dotykové displeje sa nekoná. Na jedno nabitie by malo Nobe 100 zvládnuť 220 km. A to pomerne rýchlo. Maximálna rýchlosť je až 110 km/h. Nemusí teda ostať len mestskou záležitosťou. Nabíjanie bude podľa autorov projektu trvať dve hodiny. A ak by nebola poruke nabíjačka, Nobe 100 je vybavené mobilnou batériou v koženom kufríku. Tú môžete vziať k akejkoľvek zástrčke a ľahko získať ďalších 30 km jazdy.

Premiéra novinky, ktorá by mala stáť približne 27 000 eur, by sa mohla odohrať na autosalóne v Paríži, teda aspoň debut funkčného prototypu. Osud tejto trojkolky totiž závisí od financií, ktoré spoločnosť Nobe Cars získava prostredníctvom crowdfundingu, teda zbierky na internete. Na štart potrebuje milión eur. Vzhľadom na vydarený dizajn by mohla zaujať, i keď cenou atakuje módne SUV nižšej strednej triedy či celú plejádu renomovaných kompaktov. Uvidíme v Paríži.
Nobe - 100
Nobe - 100
+3Nobe - 100

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #elektromobily #Nobe 100 #Nobe Cars
Články podľa značiek