Continental: Slováci jazdia s opotrebovanejšími pneumatikami ako Česi

Renomovaná spoločnosť Continental v rámci kampane Continental Vision Zero Roadshow zisťovala kvalitu pneumatík na vozidlách slovenských a českých vodičov. Výsledky ukázali, že Slováci dbajú na bezpečnosť menej.

06.07.2018 06:00
continental vision zero roadshow-3 Foto:
Na Slovensku je povolená jazda s minimálnou hĺbkou dezénu 1,6 mm pri letných pneumatikách a 3 mm pri zimných pneumatikách.
debata (13)

Pneumatiky sú bezpečné, ak majú dostatočnú vrstvu dezénu. Na Slovensku je povolená jazda s minimálnou hĺbkou dezénu 1,6 mm pri letných pneumatikách a 3 mm pri zimných pneumatikách. V Českej republike platí rovnaká norma pre letné pneumatiky, no pri zimných musí mať dezén hĺbku minimálne 4 mm.

Stratégia Vision Zero spoločnosti Continental je založená na cieli zabrániť smrteľným nehodám na cestách. Firma to chce dosiahnuť prepojením bezpečnostných automobilových systémov so špičkovou kvalitou pneumatík. Zároveň je však dôležité, aby motoristi nepodceňovali technický stav pneumatík, od ktorého závisia ich vlastnosti.

Prieskum na slovenských a na českých cestách prebiehal v apríli, pričom sa podarilo zmerať dezén 1 635 automobilom. Na Slovensku pracovníci skontrolovali 723 áut v mestách Považská Bystrica, Bratislava, Banská Bystrica, Košice a Prešov. V Českej republike prešlo kontrolou 912 vozidiel v mestách Hradec Králové, Pardubice, Praha, Liberec, Ústí nad Labem, Plzeň, České Budějovice, Brno, Olomouc a Ostrava.

Odborným garantom na Slovensku bolo BECEP (Oddelenie bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy a výstavby SR) a v Českej republike BESIP (Oddelenia Ministerstva dopravy ČR koordinujúceho bezpečnosť cestnej premávky). Kontroly na Slovensku odhalili až desať vozidiel obutých do letných pneumatík s dezénom menším ako 1,6 mm. V Českej republike zaznamenali len dve.

Čo sa týka zimných pneumatík, na Slovensku kontrolóri odhalili 25 áut so zimnými pneumatikami s nedostatočnou vrstvou dezénu, čo predstavuje 11%. V Českej republike bolo pod zákonom stanovenou hranicou až 15% automobilov. Najopotrebovanejšie zimné pneumatiky mali po tejto zime vodiči v Banskobystrickom kraji. Až 10% z nich malo dezén menší ako 3 mm. Najmenej ojazdené zimné pneumatiky mali vodiči Bratislavského kraja, keďže limit nespĺňalo len niečo vyše 1% vozidiel.

Šéf divízie marketingu firmy Continental Barum s.r.o. Juraj Ižvolt upozorňuje, že priemerná brzdná dráha zimnej pneumatiky s dezénom 3 mm na suchej vozovke je 39,3 m a na mokrej až 87,9 m. Pri brzdení na mokrej vozovke je brzdná dráha ojazdených zimných pneumatík v porovnaní s novými letnými dlhšia až o 20 metrov a oproti opotrebovaným letným pneumatikám je dlhšia približne o 10 metrov.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #kontrola #Continental #dezén pneumatík
Články podľa značiek