Renault: V Rusku predstavia Francúzi kupé-SUV. Bude to prezlečený Duster

V Rusku je Renault ako doma. Dokonca tu produkuje u nás neznámy model Kaptur, ktorý je derivátom Dacie Duster s menom príbuzným európskemu Capturu. A teraz dostane novú atraktívnu verziu. Či príde prvé francúzske kupé-SUV aj do Európy však nie je známe.

11.07.2018 18:00
debata
Predná maska pripravovaného kupé-SUV je... Foto: Renault
Renault Kaptur Coupé - 2018 Predná maska pripravovaného kupé-SUV je jednoznačne inšpirovaná novým Mégane vrátane hokejkovitých denných svetiel.

Už pred dvoma rokmi prekvapil Renault v Rusku modelom Kaptur. Hoci názvom pripomína európsky model s podobným označením na základoch Clia, nemal s ním nič spoločné. Prezrádzali to už samotné rozmery a technika nápadne blízka Dacii Duster, vrátane pohonu 4×4, ktorý Captur nemá. A skutočne to tak bolo a aj je. Kaptur je derivátom extrémne populárneho rumunského SUV, ktoré sa v Rusku predáva s logom Renaultu. Podobne ako v Južnej Amerike alebo v Indii.

A teraz prichádza ďalšie prekvapenie. Z ruského Kapturu sa stane atraktívne kupé-SUV. Nebudeme naň pritom čakať dlho. Je to ako blesk z jasného neba. Debut má naplánovaný už koncom augusta na autosalóne v Moskve. A tu sa bude tiež vyrábať spolu s Kapturom na montážnych linkách moskovského závodu. Predstavu o novinke si môžeme spraviť nielen na základe oficiálnej snímky prednej časti, ale aj vďaka kreácii nezávislého ilustrátor Ascariss Design.

A takto by mal „Kaptur Coupé“ vyzerať podľa... Foto: Ascariss Design
Renault Kaptur Coupé - 2018 A takto by mal „Kaptur Coupé“ vyzerať podľa predstáv nezávislého ilustrátora. Od reality jeho vízia byť ďaleko nemusí.

Je jasné, že prvé kupé-SUV Renaultu, ale aj prvé francúzske kupé-SUV, nebude len jednoduchým derivátom Kapturu so zníženou siluetou. Dynamický dizajn je výsledkom kompletne prepracovanej karosérie. Predná maska evokuje nový Mégane vrátane hokejkovitých denných diód. O technike pod kapotou nie je nič známe. Očakávať by sme mohli motory 1,3 TCe, 1,6 SCe a diesel 1,5 dCi, teda zostavu blízku Dusteru.

Renault hovorí o pripravovanom modeli ako o globálnom, no napriek tomu nie je isté, či podobne ako Kaptur prekročí brány Európskej únie. Zaujať by tu rozhodne mohol. V ére crossoverov by s hľadaním zákazníkov iste nemal problém. Napokon, dokladujú to predaje Capturu aj Dusteru. Problémom sa však môže stať logistika vzhľadom na ruskú výrobu. Viac by sme sa mohli dozvedieť v Moskve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Dacia #Duster #Dacia Duster #Renault Captur #Renault Kaptur
Články podľa značiek