Yagalet: Rusi pokračujú vo vývoji ‘lietajúceho‘ kupé. Nejde o žart

Prvý funkčný prototyp mal byť predstavený už na jar. Nestalo sa. Ruská spoločnosť zo Samary to však nevzdáva. Len posúva termín debutu svojho Yagaletu. Bude krížencom športového kupé a vznášadla.

14.07.2018 07:00
debata (24)
Nová snímka odhaľuje namiesto roadsteru... Foto: Yagalet
Yagalet Nová snímka odhaľuje namiesto roadsteru príťažlivé kupé. Jeho tajomstvom je vzduchový vankúš, ktorý umožňuje vznášanie nad vodnou hladinou alebo inými povrchmi.

Ruská spoločnosť Yagalet šokovala svet už vlani na jar, keď odhalila plán stavby zvláštneho lietajúceho športového roadsteru. Zdalo sa to ako bláznovstvo, ale najnovšie správy potvrdzujú, že Rusi to myslia naozaj vážne. Napriek časovému sklzu projektu, ktorý mal byť vo fáze funkčného prototypu už v máji, sa totiž firma, sídliaca v Samare, opäť pripomína. A pridáva novú ilustráciu. Tentoraz však v „šatách“ kupé. Cieľom je skrížiť výkonné dvojsedadlové športové auto so vznášadlom.

Pôvodná ilustrácia zachytávala len verziu... Foto: Yagalet
Yagalet - lietajúci roadster Pôvodná ilustrácia zachytávala len verziu roadster.

Yagalet by si mal teda poradiť okrem presvedčivej jazdy na asfalte aj s vodnou hladinou, ľadom, močarinami či so sypkými povrchmi. K premene z kupé na vznášadlo má stačiť jedno stlačenie na ovládači. Systém následne aktivuje vzdušný prstenec a ventilátor zabezpečujúci potrebný vztlak. Vyzerá to trochu šialene, ale rozhodne ide o menší technický rébus ako postaviť plnohodnotné lietajúce auto s krídlami. Prekvapením je, že Yagalet má staviť na čisto elektrický pohon.

S vysokou hmotnosťou akumulátorov bude preto bojovať pomocou karosérie postavenej z ultraľahkých kompozitných materiálov. Žiadne ďalšie podrobnosti nie sú známe, no viac sa vraj dozvieme ešte tento rok. Spoločnosť si verí, čo naznačuje zámer, že v prípade úspechu plánuje Yagalet rozšíriť ponuku aj o SUV a malé MPV. V Rusku s biednou infraštruktúrou by sa takýto obojživelník iste uplatnil. Predstavu o novinke si môžeme urobiť zatiaľ len na základe jedinej novej ilustrácie.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Yagalët
Články podľa značiek