Kodiaq GT: Športové SUV pre Čínu je odhalené. Až také kupé to nie je

Nie je tajomstvom, že Škoda pripravuje svoje prvé kupé-SUV, ani to, že dostane názov Kodiaq GT. A už je na svete, ako potvrdzujú špionážne snímky. Znížený Kodiaq však dizajnom príliš nenadchne. Nás Európanov to však trápiť nemusí. Vyrábať a predávať sa bude zatiaľ len v Číne.

18.07.2018 18:00
debata (1)
Kodiaq GT bude mať strechu zníženú o 60 mm a... Foto: Carnewschina
Škoda Kodiaq GT - špionážne foto 2018 Kodiaq GT bude mať strechu zníženú o 60 mm a splývavejšiu zadnú časť.

V Číne unikli na internet snímky dlhoočakávaného Kodiaqu GT, teda derivátu známeho SUV, so zníženou strechou a siluetou kupé. Zatiaľ bude určený len čínskym zákazníkom, keďže v Európe nemá automobilka na jeho výrobu dostatočné kapacity a dovoz zo šanghajského závodu koncernu VW nepripadá do úvahy. Česká značka je síce presvedčená, že na starom kontinente by mala táto verzia úspech, no výsledný dizajn nie je až takou bombou, ako sa očakávalo. Nové GT má pomerne členitú zadnú časť, ktorá ruší homogénnosť siluety, typickú napríklad pre BMW X4 alebo Mercedes-Benz GLC Coupé.

O dynamickú vizáž sa postará aj skrátený zadný... Foto: Carnewschina
Škoda Kodiaq GT - špionážne foto 2018 O dynamickú vizáž sa postará aj skrátený zadný previs.

To však neznamená, že by si dizajnéri nedali s Kodiaqom GT dosť práce. Karoséria je nová od predných stĺpikov. Strecha klesla k asfaltu o celých šesť centimetrov, takže sa vznáša vo výške 1 649 mm. Smerom vzad sa postupne znižuje. A končí výraznejším spojlerom. Na bezrámové okná to však nevyzerá. Menili sa aj ďalšie rozmery. Kodiaq GT bude napríklad o 63 mm kratší, hoci si ponechá pôvodný rázvor 2 791 aj šírku 1 883 mm. Kratšie previsy prispejú k športovému vzhľadu, no zároveň pripravia Kodiaq GT o kabínu s troma radmi sedadiel. Odvezie maximálne piatich cestujúcich. Zachovať by si však mal dostatok priestoru a variability, na čom si Škoda zakladá.

Veľký nápis značky na zadnom veku sa... Foto: Carnewschina
Škoda Kodiaq GT - špionážne foto 2018 Veľký nápis značky na zadnom veku sa pravdepodobne stane štandardom aj na iných nových modeloch Škody.
Na čínsky trh sa dostane výlučne s benzínovým 4-valcom 2,0 TSI vo výkonových verziách 136 a 162 kW, vždy v spojení so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Slabšia dostane poháňané predné kolesá a výkonnejšia sériovú štvorkolku. Očakávať môžeme športovejšie naladený podvozok, adaptívne tlmiče a bohatú výbavu, keďže Kodiaq GT bude spolu so Superbom v Číne vlajkovou loďou značky. O tom, či neskôr dorazí do Európy, nie je ešte rozhodnuté. Závisí to najmä od vyriešenia problému nedostatočných výrobných kapacít Škody. Európania si tak budú musieť zatiaľ vystačiť s Kodiaqom RS vybaveným naftovým 4-valcom 2,0 Bi-TDI s výkonom 176 kW, ktorý príde na jeseň.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Kodiaq #Škoda Kodiaq GT
Články podľa značiek